Zmeura

  • Alexandra Misca

  • Clasa a 12-a B

  • Colegiul Național “Mircea cel Bătrân

Informații generale

Zmeura este un fruct al speciilor de plante din genul Rubus și familia Rosaceae. Termenul de “Zmeur” este folosit pentru a numi planta în sine, care este lemnoasă și perenă.

Zmeura poate fi clasificată după culoare:

  • Zmeură roșie

  • Zmeură neagră

  • Zmeură purpurie

  • Zmeură albastră

  • Zmeură aurie sau galbenă

Un alt criteriu de clasificare a zmeurei este zona de cultivare:

Exemple de specii ale subgenului Rubus, Idaeobatus, sunt:

  • Rubus crataegifolius (zmeura asiatică)

  • Rubus gunnianus (zmeura tazmaniană alpină)

  • Rubus idaeus (zmeura roșie, europeană)

  • Rubus leucodermis (zmeura vestică, zmeura neagră și albastră)

  • Rubus occidentalis (zmeura neagră)

  • Rubus parvifolius (zmeura originară în Australia)

  • Rubus phoenicolasius (zmeura de vin)

  • Rubus rosifolius (zmeura din India de vest)

  • Rubus strigosus (zmeura roșie, americană)

  • Rubus ellipticus (zmeura galbenă himalayană)

Cateva specii de Rubus, care se numesc, de asemenea, zmeură, sunt clasificate în subgenuri, incluzând:

  • Rubus arcticus (zmeura arctică, subgenul Cyclactis)

  • Rubus deliciosus (zmeura de piatră, subgenul Anoplobatus)

  • Rubus nivalis (zmeura de zapadă, subgenul Chamaebatus)

  • Rubus odoratus (zmeura cu floare, subgenul Anoplobatus)

  • Rubus sieboldii (zmeura Molucca, subgenul Malachobatus)

În concluzie, ele pot fi cultivate în diverse locuri, de la cele cu cele mai dure condiții, până la zonele temperate. Topul primilor 3 producători de zmeură sunt: Rusia, Polonia și Serbia.

Aceste fructe sunt bogate în vitamina C, magneziu și fibră alimentară, dar conțin, de asemenea, o cantitate moderată de vitamina K și au un indice glicemic scăzut.

Povești și legende

  • O legendă care provine din Franța susține că zmeura a fost la început albă. Conform legendei, nimfa Ida s-a înțepat la deget în timp ce culegea zmeura pentru fiul ei, Jupiter și de atunci zmeura este de culoare roșie, precum sângele ei.

  • În Coreea există un vin făcut din zmeură. “Bokbunja” este un vin facut din specia de zmeură neagră și conform unei legende, cu mult timp în urmă, un cuplu căuta un medicament care să îi ajute sa conceapă un copil. Ei credeau că nu există vre-un tratament care să-i ajute, până când au aflat că mâncatul zmeurei îi va ajuta. Ei s-au însănătoșit, iar sistemul lor biologic funcționa perfect!

Băutura este facută dintr-un tip de zmeură numit în același fel. Este un produs specific regiunii Sunwoonsa, și este făcut de către neveste în lunile Iunie-Septembrie, folosind fructe care cresc în munți, departe de poluare.

  • Premiile “Zmeura de aur” sunt o ceremonie de acordare a unor premii pentru cele mai proaste filme ale anului. Termenul de “zmeură” este folosit cu sensul figurativ, făcând referire la gustul acrișor al unei zmeure atunci când o mestecăm.

DATE MEDICALE:

  • În medicina tradițională, ceaiul de Frunze de zmeură ajută la o perioadă menstruală fară probleme.

  • Fructul în sine ajută la probleme cauzate de stomac, inima, sistemul respirator, de asemenea, în cazul lipsei de vitamine, reținerea fluidelor, iritații sau gât uscat.

  • În medicina chineză, acest fruct era folosit pentru a purifica rinichii și ficatul. Ei credeau că ajuta și la curățarea tractului urinar.

  • În medicina orientală se credea ca fierul pe care îl conțin ajută împotriva amneziei.

  • Populația Iroquois avea multe întrebuințări pentru zmeură. Acesta este doar unul dintre ele: rădăcinile erau fierte și erau folosite pentru a purifica sângele sau pentru a crește sau scădea presiunea sanguină.

  • Zmeura ajută la slăbit.

  • Un studiu din 2001 a descoperit că zmeura poate preveni sau chiar încetini creșterea celulelor cancerigene. Conform unui articol din revista “Cancer Research”, zmeura neagră poate proteja împotriva cancerului esofagian, care este al șaselea tip de cancer ca număr de morți la nivel mondial.

  • Unele studii au arătat că zmeura poate reduce nivelul de glucoză, deci poate ajuta bolnavii de diabet.

  • Dark Chocolate Raspberry Tofu Mousse

RETETA

Ingrediente:

  • 1/2 cană de miere

  • 1/2 cană de pudră de cacao

  • 1 linguriță de vanilie

  • 2 căni de zmeură

  • 2 pachete de tofu, uscate

  • 120 de grame de ciocolată neagră, bucăți

  • Mai multe fructe și mentă pentru decor

Cum?

  • Se pune mierea, pudra de cacao, vanilia și jumătate de cană de zmeră, împreună cu tofu, în blender sau mixer, până când devin pastă.

  • Se topește ciocolata la baine-marie și când este topită, se toarnă peste amestecul de tofu.

  • Zmeura care a rămas se împarte pe fundul a 6 pahare, apoi se toarnă amestecul realizat ca porții. Se acoperă și se aseteaptă să se racească timp de o oră. Deasupra pot fi puse alte fructe, ca și decor, sau frunze de mentă.

Personal…

personalConsider că a fost un proiect interesant, mai ales pentru că am o mulțime de amintiri legate de zmeră. Acum câțivaani obișnuiam să merg împreună cu sora mea să mâncăm zmeura direct din curtea bunicii, iar când am fost întabăra, tot grupul de copii alerga prin padure și aduna fructe, până când am aflat că erau urși prin zona… Trebuie să recunosc că acum nu aș mai avea răbdare să caut zmeură, de aceea cumpăr de fiecare dată cand am ocazia:

 

BIBLIOGRAFIE