Cirese si visine

Cirese si visine

 • Diana Constantin

 • Clasa a 12-a B

 • Colegiul Național “Mircea cel Bătrân

Sunt primele fructe care apar primăvara – în zonele temperate ale globului.

Ca și cum Natura ne oferă instrumentele cele mai puternice de detoxifiere – după lunga iarnă – pentru curățarea temeinică ”pe interior”.

Vom prezenta câteva informații generale despre cireșe, preluate de pe Internet, iar apoi vom detalia efectele tip ”detoxifiere” ale acestor fructe – așa cum au fost ele experimentate de cei care le-au încercat drept în procesul de ”vindecare”.

INFORMAȚII GENERALE

Botanic – fructele de cireșe sunt numite ”drupe” – adică sunt fructe ”cu sâmburi” în interior.
Cireșul aparține familiei de plante numite Rosaceae (din care mai fac parte și merii, perii, corcodușii, prunii, caișii, piersicii, căpșunile, zmeura, murele, păducelul, porumbarul, măceșul și toți trandafirii)

Deși există mai multe specii de cireșe – distincție foarte clară există doar între cireșele dulci (propriu-zise) aparținând speciei Prunus avium și vișine (care sunt o specie de cireșe cu gust acrișor, provenind din cireșele sălbatice) aparținând speciei Prunus cerasus.

Există și alte fructe ”înrudite” cu cireșele, peste tot în lume.
Astfel, cireșul vest-indian numit acerola (Malpighia emarginata) este nativ din insulele din Indiile de vest și este cultivat în Mexico, Texas și Florida în SUA. Acerola este un arbust sau copăcel mic ce aparține familiei Malpighiaceae, de plante tropicale. Fructul său conține 2-3 semințe mici și o cantitate excepțional de mare de vitamina C, comparativ cu cireșele europene sau restul cireșelor americane.

Citiți mai multe despre acerola aici:
http://tmfflorida.com/z_info_acerola_cherry.html

Cireșele sunt renumite pentru multe dintre calitățile lor, putând să întâlnim informații diferite pe Internet sau în cărțile de specialitate (cum ar fi Jean Valnet – Tratamentul bolilor prin legume, fructe și cereale)

Vom lista câteva dintre proprietățile mai interesante de pe Internet:

 • sunt fructe foarte bogate în pigmenți (au și culoare roșu intens), aceștia fiind compuși flavonoizi polifenolici, cunoscuți sub denumirea chimică de glicozide antocianice. Antocianinele sunt pigmenți roșii, violet sau albaștri – găsiți în fructe și legume, mai ales în coaja acestora, fiind renumite prin proprietățile anti-oxidante puternice (coaja protejează miezul fructului de efectul oxigenului din atmosferă – sau ”oxidarea” – cea responsabilă de transformarea pulpei mărului sau perei din alb în maroniu, după ce fructul este decojit).
 • Așadar – prin intermediul acestor pigmenți – cireșele au fost identificate a acționa drept agenți anti-inflamatorii (studii au arătat că antocianii blochează acțiunea enzimelor ciclo-oxigenazei 1 și 2). Indicații clinice utile sunt artrita gutoasă, fibromialgia și leziunile sportive
 • cercetările au sugerat și că unii dintre compușii anti-oxidanți din cireșe ajută corpul omenesc să lupte împotriva cancerului, îmbătrânirii și afecțiunilor neurologice, precum și condițiilor pre-diabetice
 • cireșele sunt foarte bogate în melatonină – care poate traversa bariera hemato-encefalică și să producă efecte de calmare în nevroze, insomnie și migrene sau alte dureri de cap.
 • sunt o sursă de zinc, de fier, potasiu, mangan și cupru; toate aceste elemente sunt esențiale în buna funcționare a tuturor celulelor corpului
 • cireșele și vișinele, în mod deosebit – sunt excepțional de bogate în anti-oxidanți flavonoizi poli-fenolici precum luteina, zea-xanthină și beta-caroten. Acești compuși acționează drept neutralizatori de radicali liberi și specii de oxigen reactiv – jucând un rol important în îmbătrânire, cancere și numeroase alte boli.
 • un rol deosebit de important îl au cireșele în efectul protectiv asupra afecțiunilor cardiace (prin aportul de potasiu și efectele anti-oxidante importante).
 • Studiile au arătat că persoanele care consumă cireșe în fiecare zi au colesterol și trigliceride la valori foarte scăzute.
 • Cireșele conțin cantități crescute de vitamina A și beta-caroten, considerate ingrediente esențiale ale imunității și ale unei pieli frumoase.
 • Antocianinele din cireșe și vișine ajută la prevenția bolii Alzheimer – ajutând la funcționarea eficientă a memoriei și susținând buna funcționare a creierului
 • cireșele și vișinele reprezintă alimentele perfecte pentru pierderea în greutate și detoxifierea corpului – conțin 70% apă, foarte puține calorii, multe fibre, multe vitamine și minerale – plus că senzația de ”umplere” și sățietate durează mai mult decât la alte alimente mai bogate în calorii.
 • Datorită conținutului crescut în fibre, efectul laxativ al cireșelor și vișinelor, precum și efectul de stimulare a eliminărilor renale (efectul diuretic) sunt importante – fiind alimente utile atât în constipația cronică, cât și în diferitele afecțiuni renale (infecții și inflamații)

Surse

http://letsgohealthy.blogspot.ro/2013/03/cherry-fruit-nutrition-fact-and-health.html

SEZONUL CIREȘELOR

În zona temperată, putem găsi cireșe între lunile mai și august.
Vișinele au un sezon de mai scurtă durată – în lunile iulie – august.

Când cumpărați cireșe – întotdeauna gustați-le – pentru că dulceața acestora variază de la copac la copac, de la an la an, de la sezon la sezon (depinde foarte mult de tipul de iarnă și de precipitațiile din primăvară). Căutați mereu cireșe lucioase, cu codița verde (cât mai proaspăt culese din copac).
Pentru a le păstra în casă, le veți ține fie într-o pungă de hârtie – fără să le spălați sau scoateți codițele, până le pregătiți pentru consum – fie la frigider, într-un container acoperit. Nu le puteți depozita mai mult de câteva zile – sunt ușor perisabile.

SOIURI DE CIREȘE

În România există 33 de soiuri de cireșe
http://decostyle.mayra.ro/pomicultura/pomi-fructiferi/soiuri-de-cires/1320/
Informații foarte interesante despre cultura cireșului în lume și în România aflați de pe acest site:
http://sfaturipomicole.tripod.com/id7.html

”Capitala” cireșelor în România – este Stațiunea Pomicolă de Cercetare Iași
http://www.pomicolaiasi.ro/

Aici este deținută cea mai mare colecție de soiuri de cireșe din România și se continuă dezvoltarea de soiuri noi. De aici, oricine se poate aproviziona atât cu puieți de cireși, cât și cu fructe (prin intermediul bazei de depozitare de la Sârca).

Dar există și alte locuri/pepiniere în care se face cultura cireșelor, mai ales pentru export, dar și pentru piața internă.
Așa este livada de lângă Râmnicu Sărat, numită ”Paradisul înflorit” – în care se cultivă soiuri gigante de cireșe italiene.
http://www.paradisul.ro/ro/

Pe măsură ce mai aflăm și alte informații, vom continua să le adăugăm materialului.

Dacă doriți să ”testați” mai multe soiuri la un loc – alegeți un festival al cireșelor – în diferite localități cu acest nume din România.

Festivalul cireșelor din Cireșoaia – sau festivalul cireșelor la Bănești – sunt doar două exemple:

http://www.gazetaph.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=5502:22-23-iunie-festivalul-cireelor-la-bneti-&catid=1:life&Itemid=36
http://www.timponline.ro/duminica-e-festivalul-cireselor-traditie-din-1893-la-ciresoaia/

© 2011 - 2021 Fundatia Simile. Toate drepturile rezervate.

Sprint Pharma detine o gama larga de suplimente alimentare si suplimente nutritive 100% naturale ce va ajuta in ameliorarea diferitelor afectiuni de care suferiti.
Fie ca vine vorba de pietre la rinichi, prostata, afectiuni ale ficatului, circulatie, afectiuni ale articulatiilor, digestie, colici abdominale ale bebelusilor, memorie scazuta, colesterol sau raceala si gripa, la Sprint Pharma gasiti suplimentele alimentare naturale de care aveti nevoie.

Cos de cumparaturi
Momentan nu sunt produse in cos.
Continua cumparaturile
0