Madronos

Madronos

Un fruct puțin cunoscut și foarte util pentru sănătate. Madrono este fructul poza1arbustului denumit ”Arbutus unedo”, cu frunze perene, de culoare verde închis, originar pe litoralele Europei meridionale.

Acest arbore înflorește în luna octombrie și fructifică în luna octombrie, a anului următor. Fructul matur are o culoare roșie intensă, atunci când este bine copt. Madrono conține 10%  glucoză, fiind folosit pentru jeleuri, marmalade și dulcețuri, datorită conținutului crescut de pectină și acid malic.

Cum întrebuinţăm madronos?

poza6Se poate consuma crud, fiind foarte digestiv (eu l-am consumat cu tot cu coajă, deși este ușor colțuroasă, dacă este bine mestecată, se digeră bine).

Gătit, este folosit mult în bucătăria spaniolă în salate de fructe tropicale, dar și lângă feluri de carne.

Arbutus unedo este o plantă din familia Ericaceelor (alături de merișor, afin și altele). Este un arbust foarte răspândit în peninsula iberică, fiind mult studiat de botaniști precum Mariano del Amo (1832), Miguel Colmeiro (1887) și Pierre Edmond Boissier (1837).

 

Studii

Studii științifice mai recente i-au atribuit acțiuni cardioprotectoare datorită conținutului poza2ridicat de taninuri și flavonoide.

Cercetători din Turcia și Finlanda au identificat principalele component ale plantei responsabile de aroma sa specifică: fructoză – 27,8% din greutatea sa uscată, glucoză (21,5%), zaharoză (1.8%) și maltoză (1,11%), acizi nevolatili precum acid malic, acid fumaric și acid galic, bioflavonoide (anociani, isoquercitina).

Experienţa personală

poza5Mi-a plăcut gustul acestui fruct – prima oară l-am mușcat cu precauție, așteptându-mă la un gust acrișor și o consistență asemănătoare corcodușelor. Suprinzător, mai ales la fructele foarte coapte, care sunt si FOARTE MOI – gustul este dulce, vanilat, senzația a fost că am mâncat piure de castane (o constituție mai făinoasă, nu atât de apos ca alte fructe) – iar țepișorii mai duri de la suprafață se pot mesteca ușor (nu sunt atât de duri cum pari).

Se poate consuma cu tot cu coajă. Când sunt bine coapte,  se poate consuma o caserolă plină de astfel de fructe minunate – care dau sațietate și țin loc de o masă consistentă!poza4

Este un alt fruct ALCALIN important de cunoscut, pentru cei care doresc să-l adauge în dieta fructariană mai diversă.

Madronos sunt în plin sezon în luna octombrie, la final și începutul lunii noiembrie și pot fi culese în sălbăticie, pe munți și dealuri – peste tot în sudul Spaniei.

Nu încetează să mă uimească diversitatea, varietatea și bogăția Naturii, ce ne dăruiește necontenit fructele sale – peste tot, pe tot globul!

© 2011 - 2020 Fundatia Simile. Toate drepturile rezervate.

Sprint Pharma detine o gama larga de suplimente alimentare si suplimente nutritive 100% naturale ce va ajuta in ameliorarea diferitelor afectiuni de care suferiti.
Fie ca vine vorba de pietre la rinichi, prostata, afectiuni ale ficatului, circulatie, afectiuni ale articulatiilor, digestie, colici abdominale ale bebelusilor, memorie scazuta, colesterol sau raceala si gripa, la Sprint Pharma gasiti suplimentele alimentare naturale de care aveti nevoie.

Cos de cumparaturi
Momentan nu sunt produse in cos.
Continua cumparaturile
0