Banane

Banane

 • Costache Rareș Mihai

 • Clasa a 12-a B

 • Colegiul Național “Mircea cel Bătrân”

Date generale

Banana este fructul plantei ierboase din genul Musa numită bananier. Bananierul are aspectul unui palmier: o plantă enormă cu frunze alungite care poate atinge 20m fiind cea mai înalta plantă ierboasă din lume. Ei cresc în țările aflate la tropice, mai ales în Africa de Sud, America Centrală și Caraibe. Inițial, bananele cresc drept ,dar apoi, ele se îndreaptă catre lumina. De aceea, arabii au numit aceste fructe „banan” adică „deget” datorită formei.

Bananele vin in forme si culori foarte variate. Mike Peed, ziarist „The New Yorker”, descrie multitudinea de soiuri de banane: cu coaja roz gumă de mestecat sau cu dungi verzi si albe al caror pulpă au culoarea șerbetului de portocale; există banane care, când sunt gătite, au gust de căpșune. De asemenea, numele banenei aromatice Go San Heong înseamna “Cel ce poate fi mirosit de la un munte distanță”. Cel mai vandut tip de banană este Cavendish, banana galbenă, un mutant accidental descoperit de Jean Francois Poujot în 1836 pe plantația sa din Jamaica. Alte soiuri populare sunt Lemon Banana, cu o ușoara amoră de lamăie, Manzanos, cu un gust și o aroma ce aminteste de măr, Red banana, Green Banana, care este mare, dar bună doar pentru gatit și Lacatan, considerat cel mai aromat soi din lume.

Din punct de vedere spiritual, bananele au o simbolistică puternică, fiind folosite în ritualurile hinduse de o importanță majoră. În India, bananele erau cunoscute drept ”fructele omului înțelept” deoarece oamenii meditau la umbra bananierilor. De asemenea, în folclorul malay, se spune că spiritul unei femei care a murit în timp ce dadea naștere unui copil se odihnește în timpul zilei lângă banani. În timpul nopții, Pontianak vânează, omorându-și victimele mâncandu-le organele.

Bananele sunt o sursă excelentă de vitamina B6, 100g de banane continând 31% din doza zilnică recomandată. Deși se crede ca bananele au un conținut ridicat de potasiu, 100g conține 358mg adică 8% din DZR. Pe de altă parte, au un conținut moderat de mangan. Bananele mai conțin vintamina B1, B2, B3, B5, B9 între 3 și 7% din DZR/100g. Se mai gasesc, în cantități mici fier, magneziu, fosfor și zinc. 100g de banane conține 23g glucide dintre care 12g zaharuri, 0.33g de lipide și 1g de proteine, astfel producând 89 kcal.

Beneficiile aduse de banane sunt printre cele mai diverse. Ele previn stările depresive, protejează împotriva crampelor musculare și ajută la întărirea sistemului osos. De aceea, sportivilor le este recomandat consumul de banane înaintea antrenamentelor. De asemenea, bananele ajută digestia și eliminarea metalelor grele datorită pectinei și conținutului moderat de fibre. Ele sunt recomandate și perosoanelor care doresc să se lase de fumat. Permit recuperarea rapidă și ușoară după mulți ani de fumat și micșorează posibilitatea de recidivă datorită efectelor anti-depresive.

RETETA

Bananele stau la baza unor feluri de mâncare nemaipomenite. Una dintre ele este prajitura cu cremă de banane.
prajitura_banane
Pentru blat este nevoie de:

 • 1 cană de caju
 • 1 cană de cocos
 • 1/2 de cană de curmale

Pentru cremă este nevoie de:

 • 2 banane
 • ¾ de cană de caju
 • ¼ de cană de miere
 • ¼ de cană de suc de lămâie
 • 1/3 de cană de ulei de cocos
 • 1 linguriță de vanilie

Se amestecă bine ingredientele pentru blat și se așează în formă. Ingredientele pentru cremă se pun în blender și se amestecă. Cănd amestecul are o textură cremoasă, se asează în formă peste blat. Prajitura se acoperă și se lasă la congelator o noapte.
Mănânc banane de când eram mic. Este primul fruct pe care mama mi l-a dat să-l gust. De atunci, banana este una dintre fructele mele preferate. Este rapid de mancat şi iți oferă multă energie. De aceea, bananele sunt fructele perfecte cu care să ne începem ziua.

BIBLIOGRAFIE

© 2011 - 2021 Fundatia Simile. Toate drepturile rezervate.

Sprint Pharma detine o gama larga de suplimente alimentare si suplimente nutritive 100% naturale ce va ajuta in ameliorarea diferitelor afectiuni de care suferiti.
Fie ca vine vorba de pietre la rinichi, prostata, afectiuni ale ficatului, circulatie, afectiuni ale articulatiilor, digestie, colici abdominale ale bebelusilor, memorie scazuta, colesterol sau raceala si gripa, la Sprint Pharma gasiti suplimentele alimentare naturale de care aveti nevoie.

Cos de cumparaturi
Momentan nu sunt produse in cos.
Continua cumparaturile
0