Lychee

Lychee

  • Bresug Cosmin Nicolae

  • Clasa a 12-a B

  • Colegiul Național “Mircea cel Bătrân

Date generale

Lychee este unul dintre cele mai delicioase fructe exotice, importat din ce în ce mai mult în România. Originar din sudul Chinei, Lychee reprezenta o ofrandă tradiţională a mandarinilor (funcţionari civili sau militari în China) adusă suveranilor lor. Cu 2000 de ani înaintea erei noastre, împăratul Chinei se ospăta cu aceste fructe, considerate cele mai delicioase din Imperiul Celest.

Lychee este cultivat în China, dar şi în nordul Thailandei, Laos, Cambodgia, Vietnam, Bangladesh, Pakistan, India şi sudul Japoniei. Mai nou se cultivă şi în California, Hawaii, Florida, sudul Africii, Australia.

Lychee este un fruct rotund şi uşor alungit, având diametrul de 2-5 cm. Este acoperit cu o coajă flexibilă şi fermă la atingere, care nu trebuie să fie nici crăpată, nici prea moale. La maturitate, coaja este roz sau roşie. După cules, coaja de Lychee este unsă cu sulf pentru a i se limita fragilitatea în timpul transportului. Această tehnică de conservare este controlată şi nu prezintă nici un risc pentru consumatori. Savoarea fructului se apropie de cea a căpşunelor, trandafirilor şi muscatului, iar aroma variază în funcţie de gradul de maturitate. Uscate, fructele seamănă la gust cu stafidele.

Structura chimică a Lychee-lor

100 de grame de fruct Lychee conţin aproximativ 66 de calorii, 1,3 g fibre, 44 g lipide, 15,23 g zahăr, 16,53 g carbohidraţi. Fructul mai conţine vitamina C, fosfor, potasiu, magneziu şi calciu. Lychee conţine vitamina C în proporţie de 39,2 mg /100 g – la fel de multă ca şi portocalele.

Beneficiile medicale ale Lychee-lor

Concentraţia mare de vitamina C ajută în lupta împotriva bolilor infecţioase şi la întărirea sistemului osos şi a dinţilor. De asemenea, favorizează asimilarea fierului.

Lychee conţine şi riboflavină (vitamina B2), care joacă un rol crucial în metabolism şi în formarea globulelor roşii, a menţinerii sănătăţii pielii, a unghiilor şi a părului. Lipsa vitaminei B2 este indicată de buzele crăpate, ochii iritaţi şi sensibili la lumină. Lychee este bogat în minerale: potasiu, care scade tensiunea arterială, şi magneziu, care intră în compoziţia a numeroase enzime. De asemenea, fructul are efecte pozitive asupra glandelor, tumorilor, problemelor stomacale. Consumul excesiv poate duce la febră şi sângerări nazale.

Utilitãţi culinare

Lychee este un desert delicios, care poate fi consumat proaspăt sau uscat. Proaspăt, Lychee se păstrează patru-cinci zile într-o cutie ermetică, la frigider. Nu este recomandată păstrarea la congelator. Lychee se foloseşte în salate de fructe, îngheţate, salate cu brânză şi maioneză, dar şi la garnituri pentru fripturi. India şi China exportă compoturi din acest fruct. După ce îl curăţaţi de coajă şi îi scoateţi sâmburele, Lychee poate fi folosit în salate, alături de rondele de castravete crud, morcov, salată verde şi câţiva creveţi roz decorticaţi. Servită rece, cu sos de muştar şi mentă, salata are o savoare rafinată.

Salata de fructe si legume

Lychee

Timp de preparare: Rapid
Numar de portii: 4 persoane
Complexitate: usor

Ingrediente

Dressing:
dressing cu mac
Salata:
300 g Lychee
4 kiwi, curatate si taiate
2 tulpini de apio, taiate
100 g frunze de spanac
1 avocado, curatat si taiat
1 ceapa mare, taiata marunt
nuci pecan
blue cheese, zdrobita

Mod de preparare

Aranjati toate ingredientele intr-un bol, turnati dressingul peste salata de fructe si legume si amestecati.

© 2011 - 2020 Fundatia Simile. Toate drepturile rezervate.

Sprint Pharma detine o gama larga de suplimente alimentare si suplimente nutritive 100% naturale ce va ajuta in ameliorarea diferitelor afectiuni de care suferiti.
Fie ca vine vorba de pietre la rinichi, prostata, afectiuni ale ficatului, circulatie, afectiuni ale articulatiilor, digestie, colici abdominale ale bebelusilor, memorie scazuta, colesterol sau raceala si gripa, la Sprint Pharma gasiti suplimentele alimentare naturale de care aveti nevoie.

Cos de cumparaturi
Momentan nu sunt produse in cos.
Continua cumparaturile
0