Acesta este numele unor fructe comestibile din America centrală și de sud – și termenul provine din cuvântul Nahuatl = tzapotl).

Sapote definește o serie de fructe, neînrudite între ele, ce aparțin unor plante fructifere din Mexic, America central și părțile nordie ale Americii de Sud.

Am avut șansa să consum două categorii de Sapote –

  • Sapotele negru (Diospyros nigra din familia Ebenaceae), unele provenind din Mexic (numite și ”fructul de ciolocolată) și
  • Saptele alb (Casimiroas edulis din familia Rutacea) – provenind din Mexic, Costa rica, El Salvador și Guatemala.

Sunt multe alte specii de sapote – Sapotele galben, Sapotele verde, Sapodilla sau sapotele Mamey – din familia Sapotaceaa – care a dat, inițial, numele acestor fructe.

Sapotele negru (Diospyros nigra) este o specie de persimmon.

sapote1Numele comun obișnuit este ”fructul budincă de ciocolată”

Arborele Diospyros nigra este nativ în Mexicul de est, zona Caraibelor, America centrală și până în Columbia.

Arborii maturi pot ajunge până la 25 metri înălțime și sunt mereu verzi. Sunt sensibili la îngheț, au frunze eliptice alungite, de culoare verde închis și strălucitoare.

Fructul arată ca o tomată, cu diamestrul de 5-10 cm, cu o coajă necomestibilă – care atunci când se coace – capătă un aspect, textură și gust de budincă de ciocolată.

Fructele pot conține maxim 12 semințe.

Fructele necoapte sunt astringent, amare și iritante.

Am cumpărat câteva fructe aduse din Florida – încă în stare necoaptă (verzi) și le-am lăsat să se înmoiae și să se coacă. Din verzi, au devenit treptat maronii-ciocolatii – am avut senzația că s-au stricat.

sapote2sapote3sapote4

Și când le-am gustat – uimirea a fost imensă – gustul era într-adevăr dulce, catifelat și delicat de ciocolată fină.

Nu gustul intens dulce al ciocolatei. Ci gustul fin de cacao și textura de budincă de cacao!

sapote5
Uimitoare creație a mamei Natură!

Sapotele alb (Casimiroas edulis) –

sapote6Cunoscut și sub numele de ”măr Mexican” sau în limba Nahuatl – cochitzapotl (care înseamnă ”sapotele de somn”) este o specie de fruct tropical din familia Rutacea.

Arborele matur ajunge la 5-16 metri, este subțire și mereu verde, cu Frunze alternante și palmate, compuse.

Fructele sunt drupe ovoidale (drupă = fruct cu sâmbure), de 5-10 cm diametru, cu o coajă subțire, care își schimbă culoarea de la verde la galben, când se coc. Pulpa lor are culoarea alb-cremoasă, la varietățile cu coaja verde și bej-gălbuie la cele cu coaja galbenă și are o textură moale, asemănătoare cu cea a unui avocado copt. Conține între una până la 5 semințe, care se spune că au proprietăți narcotice.

Gustul acestor fructe este suprinzător – dulce, aromat, cremos, o combinație de banana cu vanilie. Am cumpărat un kilogram de fructe Sapote alb de la Orkos – și mi-a părut rău că am luat atât de puține – întrucât le-am ”devorat” imediat, atât de aromate și delicioase mi s-au părut.

Se pare că aceste fructe au și un marcat efect benefic, cu potențial de prevenție și chiar tratament în cancerul de colon (conform unor studii in vitro recente, făcute cu ”zapotina”, substanța activă din fruct.

Consumul acestor fructe determină stări de somnolență și moțăială, așa cum a notat în observațiile sale spaniolul Francisco Hernandez de Toledo în secolul 16. Și nu doar europenii au observant acest effect – ci și băștinașii, de aceea numele plantei este ”sapotele de somn”.

Am avut privilegiul să încerc direct aceste fructe și să observ efectele tip somnifer (dar și gustul absolut delicious, irezistibil, al acestor minuni ale mamei Natură).

sapote7sapote8sapote10sapote11sapote12