Caise

Caise

 • Fudulea Andreea-Diana

 • Clasa a 12-a B

 • Colegiul Național “Mircea cel Bătrân

Date generale

Caisele sunt fructe frumos colorate portocaliu, pline de beta-caroten și fibre. Ele sunt primele semne ale verii. Deși uscate și conservate, caisele se găsesc pe tot parcursul anului, caisele proaspete cu un conținut mare de vitamină C sunt în sezon în Africa de Nord din mai până în august. Orice fruct proaspăt găsești pe parcursul lunilor de iarnă au fost importate fie în America de Sud, fie din Nouă Zeelandă.

Rude cu persicile, caisele sunt fructe mici, galbui-portocalii, cu un invelis catifelat si carnoase, nu prea suculente, dar cu siguranta moi si dulci.. Aroma lor este aproape de mosc, cu o aciditate slabă, care este mai pronunțată în cazul în care fructele se usucă. Unii oameni cred că aroma este undeva între o piersică și o pruna, fructe cu care sunt strâns inrudite.

Beneficii pentru sănatate

Caisele sunt bogate în mulți antioxidanți din plante. Unii antioxidanți sunt din vitamine și sunt familiari oricui, alții sunt mai greu de obținut din alte produse, și pot fi responsabili pentru anumite beneficii pentru sănătate. În concluzie, consideră caisă că fiind un produs excelent care îți asigură efectele protectoare ale antioxidanților în timp ce îți adaugă foarte puține calorii la media dintr-o zi.

Protecție împotriva daunelor radicale

Caisele conțin un număr de antioxidanți puternici. Clasificăm caisă că fiind o sursă bună de vitamină A (din beta-caroten), cât și de vitamină C. Beneficiile pentru sănătate asociate cu fiecare sunt multiple și bine documentate.

Caisele sunt bogate în alți antioxidanți, de asemenea, inclusiv antioxidanți polifenolici precum flavonoide. Dietele bogate în flavonoide și alte tipuri de polifenoli găsite în căise au fost legate de reduceri ale bolilor de inimă la om, precum și alte beneficii potențiale de sănătate.

Antioxidanții sunt responsabili pentru unele dintre efectele specifice enumerate mai jos, dar cei zgâria doar suprafața beneficiile potențiale pentru sănătate ale dietele bogate în aceste substanțe nutritive importante.
Iată câteva dintre cele mai importante elemente nutritive antioxidante sau grupurile de substanțe

nutritive care se găsesc în caise:

 • Quercetin

 • Proantocianidinele

 • Catechinele

 • Epicatechins

 • Hydroxycinnamics

 • Acidul galic

 • Acidul cafeic

 • Acidul cumaric

 • Acidul ferulic

Protejați-va vederea

Caisele sunt bogate în carotenoide și xantofile, nutrienți care cercetătorii cred că ar putea ajută la protejarea vederii de daune legate de îmbătrânire. Pentru a da un exemplu de cum funcționează această, unul dintre acești nutrienți (luteină) pare a fi in măsură să protejeze retina (o parte a ochiului care preia imaginea vizuală din mediul înconjurător) de daune cauzate de lumina albastră.

În plus, cercetătorii au legat consumul regulat de fructe cu un risc mai mic de pierdere a vederii cu înaintarea în vârstă. Acest beneficiu se regăsește în oamenii care mănâncă trei sau mai multe porții de fructe în fiecare zi.

Trei porții de fructe pot sună că o mulțime pentru o singură zi, dar prin simplul fapt că mănânci o caisă de dimineață că și gustare, pui o banană în smoothie-ul pe care ți-l pregătești, sau arunci o jumătate de cană de fructe peste iaurt sau salată, gustare a unei caise, ai atins acest obiectiv.

Protejați-va împotrivă inflamației

Caisele sunt o sursă alimentară puternică a catechine, o familie largă de fitonutrienti flavonoizi (s-ar putea să fiți familiarizați cu acești fitonutrienti, deoarece aceștia sunt adesea citate pentru beneficiile oferite de ceaiul verde). O singură caisă va va oferi cu 4-5 grame de catechine. Acești fitonutrienti sunt nutrienți puternic anti-inflamatori și cercetătorii au analizat pe larg efectele acestora asupra sănătății. Cercetătorii au descoperit că catechinele pot inhiba activitatea unei enzime numite ciclooxigenaza-2 (COX-2), una dintre etapele critice în procesul de inflamare.

O mare parte din această cercetare privind beneficiile catehinelor implică animale, mai degrabă decât studii umane. Dar am văzut cercetări umane în cazul în care dietele bogate în catechine-nu specific din caise, dar din alte alimente bogate că ceai sau cacao-au dus la schimbări semnificativ benefice. De exemplu, mai multe studii au arătat că alimentele bogate în catechin pot proteja vasele de sânge de la daune legate de inflamație, ceea ce duce la un mai bun control al tensiunii arteriale.

Alte beneficii pentru sănătate

Caisele sunt o sursă bună de fibre dietetice. Acest conținut de fibre în general, ar fi de ajutor pentru cei mai mulți oameni în sprijinirea sănătății digestive. În cadrul fibrei dietetică totală furnizată de căise, aproximativ jumătate constă în fibre solubile. Fibrele solubile sunt un tip de fibră care poate ajută la controlul nivelului de colesterol din sânge.

Istorie

Caisele sunt originare din China, dar a ajuns în Europa prin Armenia, care este motivul pentru care denumirea științifică sunt Prunus armenaica. Arborele de caisă a venit la Virginia în anul 1720, dar apariția lui în misiunile spaniole din California în jurul anului 1792 a marcat sosirea reală a fructului. Clima este perfect potrivită pentru cultură de căise, și caisele din Statele Unite sunt cultivate în principal în livezi însorite din California.

Caisele sunt savurate că fructe proaspete, dar, de asemenea, uscate, preparate în patiserii și mâncate că gem. Fructele sunt de asemenea distilate în coniac și lichior. Uleiul esențial din sâmburi este comercializat că ulei amar de migdale. Turcia, Italia, Rusia, Spania, Grecia, SUA și Franța sunt principalii producători de caise.

Cum să alegi și să depozitezi
Sezonul caiselor în SUA începe în mai și se sfârșește în august. În timpul iernii, caisele sunt importate din America de Sud. Caută fructele cu o culoare portocalie aprinsă, evitându-le pe cele care sunt pale și galbene. Fructele trebuie să fie ușor moi. Dacă sunt prea tari înseamnă că fructele nu au fost coapte, și fructele coapte au gustul întotdeauna cele mai bun. Pentru cei mai mulți antioxidanți, alegeți fructele pe deplin coapte.

Câteva idei rapide de servit caisele

 • Adaugă caise feliate în laptele cu cereale cald sau rece

 • Data viitoare când faci clătite adaugă bucățele tăiate de caise în compoziție

 • Da un gust din Orientul Mijlociu tocăniței de carne sau de legume adăugând caise uscate sau tăiate în cubulețe

 • Servește caise proaspete în salată când acestea sunt în sezon

© 2011 - 2021 Fundatia Simile. Toate drepturile rezervate.

Sprint Pharma detine o gama larga de suplimente alimentare si suplimente nutritive 100% naturale ce va ajuta in ameliorarea diferitelor afectiuni de care suferiti.
Fie ca vine vorba de pietre la rinichi, prostata, afectiuni ale ficatului, circulatie, afectiuni ale articulatiilor, digestie, colici abdominale ale bebelusilor, memorie scazuta, colesterol sau raceala si gripa, la Sprint Pharma gasiti suplimentele alimentare naturale de care aveti nevoie.

Cos de cumparaturi
Momentan nu sunt produse in cos.
Continua cumparaturile
0