Mere

Mere

 • Mihai Ionescu

 • Clasa a 12-a B

 • Colegiul Național “Mircea cel Bătrân

Considerat fructul longevităţii, mărul este cel mai cunoscut şi cultivat fruct. Parte din familia Rosaceaae, are aproximativ 44-55 specii şi este fructul pomifer al pomului cu acelaşi nume. Originar din Asia Centrală, merele au fost cultivate în Europa şi Asia timp de mii de ani şi au fost aduse în America de Nord de coloniştii europeni. Astăzi, mărul este un fruct prezent în multe culturi, fiind bogat atât în caracteristici nutritive cât şi în valori simbolice.

Tipuri de mere

 • Ananasrenette

 • Arkansas Black

 • Bonza

 • Braeburn

 • Bramley

 • Fuji

 • Gala

 • Deliciosul Auriu

 • Goldrenette

 • Granny smith

 • Jonagold

 • Jonathan

 • Lobo

 • McIntosh

 • Trandafirul Pacific

 • Doamna Roz

 • Roşul Delicios

 • Galbenul Transparent

Din punct de vedere simbolic, mărul apare în multe culturi având diferite sensuri şi interpretări. Aici sunt cele mai cunoscute legend şi reprezentări ale mărului în mitologie:

SIMBOLISTICĂ

Creştinism

În Cartea Genezei, chiar dacă nu este menționat în mod direct, se acceptă mărul ca fiind fructul interzis al Edenului şi simbol pentru tentaţia la care Adam şi Eva sunt supuşi, dar şi pentru cunoaşterea obţinută prin mâncarea lui.

Mitologia Greacă

Pentru grecii antici, merele reprezentau viaţa (Pomul Vieţii din Grădina Hesparides) dar şi discordie, cum Eris (zeiţa discordiei) a aruncat un măr inscripţionat “Pentru cea mai frumoasă” , măr ce a dus eventual la războiul Troian.

Mitologia Nordică

Simbol al eternei tinereţi, merele sunt oferite de zeiţa Iounn zeilor. În unele poveşti fructul mai apare ca simbol al fertilităţii şi frumuseţii.

Legenda lui Johnny Appleseed

Se spune că eroul din folclorul american, Johnny Appleseed, obişnuia să care cu el tot timpul o geantă de piele plină cu seminţe de măr, plantându-le oriunde mergea. Realitatea nu este foarte diferită de poveste, adevăratul Johnny, pe nume John Chapman, fiind un călător religios foarte prietenos care alegea cu grijă locurile perfecte în care se puteau planta meri si era iubit de toţi cei care îi ieşeau în cale (sau măcar majoritatea lor).

Wilhem Tell şi tirul cu mărului

Wilhem Tell, erou elveţian şi lider al rebelilor, este cel mai bine cunoscut pentru faptul că a scăpat de sentinţa la moarte prin împuşcarea unui măr plasat pe capul fiului său. O greşeală frecventă făcută în majoritatea cazurilor de Hollywood este înlocuirea arbaletei folosite în legenda lui Tell cu arcul cu săgeată.

Mărul lui Newton

O poveste cu mai puţine aspecte mitologice este cea considerată ca fiind sursa de inspiraţie a lui Issac Newton pentru descoperirea gravitaţiei. Se spune că, într-o după-amiază caldă de vară, Newton se odihnea în umbra unui măr când un fruct l-a lovit brusc în cap. Din fericire, nu numai mărul căzut din pom l-a lovit, ci şi întrebarea “ce l-a făcut să cadă?”.

Compoziţie chimică

În ceea ce priveşte compoziţia chimică, mărul conţine: vitamina A(2%), C(8%, cea mai “puternică” vitamină din măr), E(1%) şi K(2%) dar şi folate(1%), niacin(1%), acid pantotenic(1%), piridoxine(3%), riboflavin(2%) şi thiamin(1%). Mineralele existente în măr sunt: calciu (0.6%), fier (1%), magneziu (1&), fosfor (2%), zinc (<1%) şi electroliţii sodiu (<1%) și potasiu (2%), restul de 85.56% fiind apă.
Beneficiile nutriţionale ale merelor se pot rezuma în proverbul englezesc “Un măr pe zi ţine doctul departe”. Ele ajută să ne păstrăm sănătatea dinţilor, ne feresc de Alzheimer şi Parkinson, reduc riscul diabetului şi cancerului, scad nivelul colesterolului şi, în consecinţă, ne îmbunătăţesc sănătatea în multe moduri.

Merele se găsesc în bucătării din toată lumea, consumându-se crude, coapte, uscate, glazurate, afumate, etc. Sunt un important ingredient în multe deserturi (plăcinta de mere, tortul de mere), fiind componenta principală a merelor toffee tradiţionale britanice. Mărul se acoperă în caramel fierbinte şi se lasă la răcit. Gustări asemănătoare se găsesc în SUA sub numele de “mere bomboane” sau “mere caramel”. De asemenea, de revelionul evreiesc, merele sunt mâncate cu miere şi simbolizează “dulcele” nou an.

Cu toate acestea, merele nu sunt utilizate în diferitele tradiţii doar pentru consum. Un joc popular al sărbătorii americane cu fantome înspăimântătoare şi monştri, Halloween, este cel în care participanţii au sarcina de a apuca merele dintr-un bol plin cu apă şi… mere. Prinderea mărului se face cu mâinile legate la spate si le este permis sa folosească doar dinții.

În concluzie, merele sunt de cele mai multe ori considerate unele (dacă nu chiar cele mai) sănătoase produse care trebuie să facă parte din dieta noastră, având avantajul de a fi răspândite în întreaga lume și prezente în majoritatea bucătăriilor.
Personal, consider mărul un fruct delicios, dar uneori subestimat de caracterul său comun. Desigur, acest proiect nu ar fi fost complet fără experimente personale cu diferite tipuri de mere (ionatalene fiind favoritele mele) si recomand cu plăcere oricui să înclocuiasca gustările nesănătoase cu unul sau două mere.

BIBLIOGRAFIE

© 2011 - 2020 Fundatia Simile. Toate drepturile rezervate.

Sprint Pharma detine o gama larga de suplimente alimentare si suplimente nutritive 100% naturale ce va ajuta in ameliorarea diferitelor afectiuni de care suferiti.
Fie ca vine vorba de pietre la rinichi, prostata, afectiuni ale ficatului, circulatie, afectiuni ale articulatiilor, digestie, colici abdominale ale bebelusilor, memorie scazuta, colesterol sau raceala si gripa, la Sprint Pharma gasiti suplimentele alimentare naturale de care aveti nevoie.

Cos de cumparaturi
Momentan nu sunt produse in cos.
Continua cumparaturile
0