pitayaEste fructul de la câteva specii de cactus – ce aparțin unor genuri diferite de plante, din Asia de sud-est, in special Thailanda, Cambodgia, Vietnam și China – dar și din America central (Mexic) și America de sud.

Fructele pitahaya au o pulpă cremoasă și o aroma delicată, iar florile plantei înfloresc doar noaptea – fiind foarte mirositoare (este numită și ”regina nopții”).

Fructele pitaya dulci pot avea coaja roz-roșie – și miezul alb sau roșu. Există și varietăți de pitaya cu coajă galbenă.

Deși exteriorul acestor fructe este spectaculos – miezul are un gust destul de neutru, puțin intens. Chiar pare dezamăgitor că un fruct atât de expresiv la exterior – este atât de ne-atrăgător, pe interior.

Cu toate acestea – pentru cunoscătorii de fructe – este un gust delicat, ca o pară mai puțin coaptă și aromată.

În pulpa fructului se găsesc multe semințe mici și negricioase, care se ronțăie între dinți (precum la fructul de kiwi).pitaya2

Pulpa fructului este foarte săracă în calorii.

La noi în supermarket-uri se poate găsi adesea acest fruct spectaculos, ca aspect – ce poate constitui o decorație remarcabilă la un aranjament de fructe.

Pentru a se consuma fructul – se taie în jumătate și se poate scobi cu o linguriță (sau cu o cupă de înghețată, formând sfere din pulpa de fruct – ce pot fi folosite ca decorații pe salatele de fructe).