Paste vegane de dovlecel și un aperitiv

De la doamna Sorina Daniela Barbu din Ploiești, două rețete de tranziție (cu câteva elemente pregătite termic în compoziție – precum măslinele – care nu sunt considerate raw-vegane întrucât sunt prelucrate termic – în majoriatea cazurilor).
Ambele rețete reprezintă variante potrivite atât pentru masa de prânz, cât și pentru masa de seară în varianta VEGANĂ – cea de tranziție înspre dieta de detoxifiere.

Pentru cei care doresc o variantă cu mai puțină sare – se pot folosi fie măsline desărate în prealabil – fie se pot folosi boabe de linte, de năut sau fasole Mung (fierte în prealabil) și amestecate cu restul componentelor.

Paste de dovlecel cu merișoare, mango și măsline

Ingrediente necesare:
– 1-2 dovlecei (după numărul de persoane care vor servi felul)
– măsline
– merișoare (fructe de pădure, care se găsesc proaspete, la piață, în perioada septembrie – octombrie – și se pot păstra la congelator, sau merișor uscat, procurat ca atare la magazine naturiste)
– bucățele de mango
– ulei de măsline
– lămâie
– ghimbir (proaspăt sau praf)
– șofran (pentru culoare)
– chimen
– piper
– 2-3 frunze de rozmarin
Mod de preparare:
Se obțin pastele din dovlecel, cu ajutorul aparatului numit spiralizor sau al dispozitivului de tăiat ”fideluțe” din legume (de la Kaufland și alte supermarket-uri). Va rămâne miezul dovlecelului, care va fi folosit pentru aperitivul prezentat în continuare).
Se vor amesteca pastele cu merișoare, bucățele de mango și măsline – adăugând un dressing obținut din ulei de măsline, zeamă de lămâie, puțin ghimbir ras (praf de ghimbir), șofran, ch

Aperitiv (fantezie cu ciuperci și dovlecel)

Ingrediente necesare:
– pulpa rămasă de la dovlecelul din primul fel
– semințe de dovleac
– nuci (hidratate)
– ciuperci
– ulei de măsline
– zeamă de lămâie (oțet balsamic)
– curry, piper, usturoi (opțional)
– ardei capia sau gogoșari

Mod de preparare:
Se amestecă la blender pulpa de la dovlecel, cu semințele de dovleac și nucile hidratate.
Se marinează ciupercile în amestecul făcut din puțin ulei de măsline, cu zeama de la o lămâie (sau puțin oteț balsamic), curry, piper și usturoi (1-2 ore).
Se coc ardeii capia (gogoșarii).
Se servesc cele trei componente ale aperitivului, împreună, pe același platou.

aperitiv

Poftă bună tuturor!

Și success la INSPIRAȚIE și creativitate!