Când avem timp să ne ”jucăm” în bucătărie, ne place să ”gătim” raw-vegan și să pregătim mese cu feluri interesante și gusturi provocatoare.
Așa am pregătit la o masă de prânz mai mult feluri interesante, din fructe și/sau legume, plus verdețuri, pe care le-am servit în ”ordinea” firească (a ușurinței cu care sunt folosite de corp și digerate).
Am început cu sucul fresh de mandarine, pe care l-am făcut la storcătorul slow-juicer (de aceea, are o consistență a unui nectar, nu este un suc ”apos” – cum iese cel făcut la storcătorul centrifugal).
După câte 1-2 pahare de suc de fructe, pe care l-am ”degustat” gură cu gură, încetul cu încetul (să-l savurăm și să-l ”digerăm” mai bine), am trecut la felul următor:
Un smoothie cu banane, pere și kiwi (câte două fructe din fiecare) – făcut la blender și peste care am ras un pic de coajă de portocală bio (de la Lidl).
Și pe acesta l-am ”savurat” gură cu gură, pas cu pas.
Pentru că ne-am cam săturat bine cu aceste prime două feluri – am făcut o pauză de vreo oră, și după aceea am ”savurat” celelalte două feluri ”gătite”:
Spaghete raw-vegan din dovlecei – cu sos de kaki (2 buc), mango (o bucată), ceapă verde, mărar (câte o legătură din fiecare) și o linguriță de amestec Biriany (condimente indiene, de la MegaImage).
Am făcut ”spaghetele” din dovlecei cu spiromat-ul (un aparat de ”spiralizat”și făcut ”paste” raw din dovlecei, castraveți, morcovi, gulii și alte legume.
Sosul de spaghete l-am găcut la blender, amestecând ingredientele sale bine și l-am turnat peste ”spaghete”, omogenizând totul cât mai bine.
Cât i-am lăsat să se ”pătrundă” (1-2 ore), s-au înmuiat și au fost foarte gustoși.
Am constatat, de multe ori, că acest fel de mâncare este mult mai gustos după 24 de ore și mai mult, întrucât ”spaghetele” din dovlecei se înmoaie foarte bine în sosul cu mirodenii și se digeră mult mai bine (ca și cum ”se marinează” în amestecul tip sos).
Guacamole raw-vegan – din dovlecel (1-2 bucăți), avocado (o bucată), ceapă verde, o portocală, zeamă de la o lămâie și pătrunjel – toate amestecate la blender.
Am tăiat câteva roșii și ardei capia cubulețe mici de tot și am amestecat cu pasta rezultată din blender.
Consistența acestui guacamole a fost cremoasă, iar gustul dulce acrișor a fost excelent. L-am servit cu bucăți de legume crude și cu ardei iute (tipic Mexican!)
Această masă ”super-consistentă” și în întregime raw-vegan a fost o încântare senzorială într-o după-amiază de iarnă, la un sfârșit de săptămână.
Variațiile de gust (surprinzătoare, de multe ori) sunt date de combinațiile infinite, posibile, între componentele rețetelor noastre – care de fiecare dată sunt altele (funcție de ce anume găsim la magazin sau ce anume ne dorim când facem cumpărăturile).
Ne plac culorile și ne plac aromele alimentelor pe care le consumăm – parcă mereu pe masa noastră este veselie și vibrația Vieții!