Va trimitem o reteta minunata de la Silvia, în care a folosit in premieră paste din konjac.

Am studiat pe Internet un pic despre acest konjac – care este o rădăcină comestibilă a unui arbore asiatic cu acelasi nume (Amorphophallus konjac).

Acest konjac nu conține gluten și este bogat in glucomanan (o formă de gelatină asemănătoare cu cea din algele agar-agar). De aceea, va absorbi multă apă (de până la 100 de ori greutatea sa în apă).

Gustul pastelor de konjac este puțin neobișnuit (ușor gelatinos), având chiar un miros discret asemănător algelor – dar oricine se obișnuiește ușor cu textura – și poate aprecia calitățile sale: senzația de sațietate prelungită, precum și echilibrarea glicemiei și a colesterolului.

Silvia a folosit în această rețetă foile pentru lasagna din konjac (procurate de la Magazinul naturist http://www.flora-farm.com/ ), care în ciuda aparentei fragilități s-au comportat foarte bine la ”clădirea” cu sosurile și umpluturile pregătite.

Vă împărtășim tuturor ce a ieșit în final – ilustrând cu câteva fotografii.

Silvia ne-a spus că a fost excelent ca și gust – și că s-a mâncat totul imediat și cu multă poftă!

Ingrediente:

nocrab

  • Un pachet de foi de lasagna din konjac
  • 2 roșii
  • ceapă roșie
  • cutie de busuioc proaspăt
  • legătură pătrunjel
  • mână de caju
  • mână de muguri de pin
  • pungă de spanac congelat (sau proaspăt)
  • 6-7 căței de usturoi
  • cutie de tofu
  • câteva ciuperci
  • câteva măsline
  • sare, piper
  • ulei de cocos pentru uns tava de copt

Mod de pregătire (explicat de Silvia):

Foile de konjac le-am scurs de apa si le-am uscat foarte bine in servete de bucatarie.

Am preparat separate sosurile pentru ”umplutură”:

1. Sos de rosii: cu 2 rosii decojite, o ceapa rosie, busuioc, sare, piper – totul la blender

2. Sos pesto: 1 mana de caju hidratat 20 de min, muguri de pin, busuioc proaspat (cat mai mult – eu am pus o cutiută întreagă luată de la MegaImage), o legatura de patrunjel, sare, piper – totul la blender

3. Spanac cu usturoi: am decongelat spanacul si am blenduit cu 6-7 catei usturoi

4. Tofu sfaramat, ciuperci si masline

sosuri

Dupa ce au fost toate gata am uns tava cu 1/2 lingurita ulei de cocos si cu 3 linguri din sosul de rosii.

Apoi am inceput sa pun foile si sa le incarc cu celelalte preparate: prima data spanacul, apoi ciuperci, sos rosii, tofu, masline si pesto, dupa care se mai aseaza inca o foaie konjac si se repeta pana se termina foile. Ultimul rand trebuie sa fie tot o foaie konjac unsa cu putin sos de rosii.

Așa arăta înainte de a o pune la cuptor:

lasagna

Si așa arăta după ce am scos-o din cuptor (după circa 20 minute):

lasagna2

Comentariul Silviei:

A iesit demential!

La inceput e putin ciudata foaia dar de la a 2a gura devine super gustoasa!

Comentariile noastre:

Fotografiile arată foarte bine. La fel si descrierea ingredientelor.

Foile de lasagna din konjac s-au dovedit niște înlocuitori excelenți ai foilor normale de lasagna.

Konjac-ul se găsește și sub formă de tăieței și spaghete, precum și sub formă de granule (ce pot înlocui cu mult succes orezul). Intenționăm să testăm toate formele de paste de konjac, în diferite rețete – și să promovăm aceste variante sănătoase ale pastelor clasice.

Cine spune că în alimentația fără gluten, fără lactate și fără carne – nu se poate mânca extrem de gustos și sățios?

Poftă bună tuturor!