Pentru perioada caldă a verii, vă prezentăm o ciorbă răcoroasă și foarte sățioasă.

Mulțumim doamnei Barbu Daniela Sorina din Ploiești, de la care avem următoarea rețetă de supă raw-vegan” intitulată:

”Ciorbă rece de zarzataturi”.

Este o ciorbă raw-vegan ușor de pregătit, care necesită doar un blender, o răzătoare, un tocător de legume și un cuțit.

Efectul este de răcorire, nutritiv și de ”umplere” – fiind o alternativă sățioasă la orice altă ciorbă, într-o zi fierbinte de vară – sau oricând în timpul anului, la cei care țin o dietă raw-vegană și au nostagia ”ciorbelor” din vechia alimentație.

Ingredientele:

 • câteva rosii
 • o guile potrivită, curățată de coajă
 • un avocado (să fie moale, semn că este copt)
 • un ardei gras roșu (jumătate va fi blenduit , jumătate va fi tăiat cubulețe și pus în ciorbă)
 • un castravete ras
 • una – două cepe
 • zeama de la două lămâi
 • câțiva căței de usturoi (după gust)
 • frunze de pătrunjel, leuștean, țelină
 • țelină și morcov tăiate mărunt, cubulețe
 • frunze de menta (pentru aromă, sigur mergea și busuioc)
 • piper mai mult ( sau alte condimente picante) – după gust
 • sare după gust

Decor: mix de germeni, ardei, țelină, morcov, castravete, mentă

Mod de preparare: într-un blender se vor pune roșiile, gulia, avocado, o jumătate de ardei gras roșu, ceapă, usturoi, puțină sare după gust, piper ras și zeama de la două lămâi – amestecându-se totul, fără a se adăuga apă.

Se va turna în farfurii și se va orna cu ardeul gras tăiat cubulețe, castravetele ras, cubulețele de morcov și țelină, germenii, cu frunzele de mentă, cu alte frunze (leuștean, țelină, pătrunjel). Se va asezona cu piper și sare – după gust.

Și se va servi imediat la masă – răcoroasă și plină de arome!

Poftă bună!

Pentru că discutăm despre bucătăria creativă – ciorba de legume de mai sus poate fi realizată cu orice fel de amestecuri de legume și mirodenii – putând folosi în loc de gulii – napi turcești sau napi obișnuiți, sau cartofi dulci (patate), iar în loc de usturoi – ghimbir, leurdă, praz sau altă plantă ”iute”.

Gustul și culorile se pot varia – și de fiecare dată se poate ”picta” în farfurie un alt tablou – care să inspire organismul să aibă o altă reacție.

Baza ciorbei sunt tomatele (roșiile) – care sunt legume/fructe ale plantelor respective, zemoase, dulci acrișoare, ce se combină bine cu multe tipuri de vegetale (și ”emulsionează” avocado, datorită reacției lor acide, făcându-l mai ușor de prelucrat de către ficat. Același lucru îl realizeză și zeama de lămâie, care ”gătește” legumele, datorită reacției sale acide – făcând un fel de marinare – și făcând toate componentele supei foarte ușor digerabile).

Ciorba de roșii (sau supa de roșii) făcută la blender (ca o combinație simplă între roșii, ceapă/ceapă verde, avocado și/sau puțină sare și mirodenii) – poate fi folosită ca și bază pentru multiple variante de supe/ciorbe raw vegan:

Supă/ciorbă de roșii cu conopidă mărunțită

Supă/ciorbă de roșii cu păstăi fragede de fasole sau mazăre

Supă/ciorbă de roșii cu quinoa

Supă/ciorbă de roșii cu hrișcă

Supă/ciorbă de roșii cu tăieței de dovlecei

Vom prezenta în alte rețete viitoare variante ale acestor ciorbe/supe raw-vegan – aici doar amintindu-le ca sursă de inspirație pentru gospodinele creative care au început déjà trecerea pe dieta de detoxifiere cu fructe și legume.