Dieta si detoxifiere

Dieta reprezintă un demers esențial pentru ființa umană, întrucât corpul omenesc are o serie de legi chimice și fizice importante. Odată acestea înțelese și respectate, corpul își poate păstra integritatea și buna funcție, cu alte cuvinte, sănătatea.

Dr. Robert Morse – autorul cărții ”Să trăim sănătoși fără toxine”, apărută în limba română la Editura Paralela 45, în 2011 – este unul dintre pionierii demersului detoxifierii prin dietă, având succese notabile de vindecare și regenerare, după peste 40 ani de experiență și mii de cazuri tratate.

Folosind metoda sa, vom discuta foarte mult despre detoxifierea prin dietă, care a fost încercată de-a lungul timpului în multe forme și pe multe direcții.

Datorită apariției Internetului și globalizării accesului la informație, datorită muncii nebosite a mii de medici și cercetători, nivelul nostru de înțelegere a ajuns în prezent la momentul în care putem observa clar, demonstra și aplica procesul de vindecare al corpului fizic.

Dieta, care înseamnă nu numai alimentație, ci și un stil de viață sănătos, este o metodă esențială de vindecare. Fără aplicarea sa, toate celelalte metode folosite de terapeuți nu fac decât să se ocupe de simptomele apărute ici și colo în cursul vieții persoanei.

Dieta înseamnă:

  • CE mâncăm și bem (ce introducem în corp)

  • CUM și CÂT mâncăm

  • CUM digerăm, absorbim, folosim și eliminăm

  • CUM respirăm, ne mișcăm și ce punem pe piele

  • CUM folosim corpul fizic în cursul unei zile și CUM îi înțelegem și respectăm nevoile

  • CUM interacționează corpul fizic cu partea de energie a Sufletului, dar mai ales cu Mintea

Și multe alte detalii legat de cele de mai sus.

Această direcție de vindecare va fi pe larg discutată în site-ul nostru, în formul de discuții și la cabinetul de consultație al Centrului de Sănătate Natura – cu pacienții interesați de terapiile pe care le oferim. Vor apare cărți de autor dedicate acestei metode, disponibile pe acest site.

DIETA DE PRIMĂVARĂ – DIETA DE POST

Postul Paștelui este o ocazie minunată de a permite corpului să se curățe de toxinele acumulate în organism peste iarnă, ca urmare a puținei mișcări și a mâncărurilor mai ”acide” consumate.

Vă propunem o ”strategie” de detoxifiere, cu durată de 4 săptămâni, care se suprapune foarte bine peste această perioadă de post. Dieta poate fi ținută și de copiii, indiferent de vârstă, cu adaptări funcție de dorințele și preferințele alimentare. Este foarte utilă – ajută la detoxifierea corpului și permite odihna tubului digestiv – suprasolicitate de produsele animale (carne, lactate, ouă) și de hrana gătită (pâine, patiserie, dulciuri, sare etc) consumate zilnic.

Meniu zilnic:

Dimineața:

  • platou de fructe alcaline (dulci), coapte – portocale (dulci, de Spania), banane, mere dulci, kiwi, ananas copt, mango dulce, sau oricare alte fructe dulci și coapte găsiți

  • sau pepene verde, ori galben (cantalup dulce), cateva felii dimineața

  • sau ”green smoothie” – in blender – banana, cu portocală, cu 2-3 frunze de salata, cu puțin polen crud/sau polen râșnit (un vârf de linguriță) și o jumătate de linguriță de semințe de in râșnite plus apă (sau apă de lemn dulce, până la 250 sau 500 ml – depinde cât de fluid vreți amestecul) – și se blenduiește bine

Gustări între mese: fructe coapte (struguri, mere sau pere dulci decojite)

La prânz:

  • salată de crudități

Variante de salată:

  • frunze de spanac, cu ceapă verde și germeni diverși (schinduf, ridiche, brocoli). Vă puteți face singuri germeni de quinoa (puneți 2-3 linguri de semințe de quinoa în puțină apă, și lăsați-o peste noapte la înmuiat – a doua zi aveți germeni de quinoa, care se pot pune în salată direct!), plus frunze de pătrunjel și foarte multă lămâie

  • salată de castraveți cu avocado (tăiate cuburi) și mărar, tăiat mărunt, cu lămâie

  • tabuleh ”raw vegan” – cu pătrunjel tăiat mărunt (5 legături), roșii tăiate cuburi (6-8 roșii mari), ceapă verde tăiată mărunt – amestecați totul cu mâna, să se pătrundă bine de la zeama roșiilor; o conopidă mică, tăiată foarte foarte mărunt (sau la un blender), amestecați cu restul legumelor și cu zeama de la 3-4 lămâi. Lăsați măcar o oră la macerat și apoi serviți

  • ”tăieței” raw vegan din dovlecei și castraveți. Puteți tăia dovelceii și castraveții cu un spiralizor (aparat de făcut tăieței vegetali) sau cu un instrument simplu de tăiat tip fideluță (pe care îl găsiți la Kaufland sau la alte supermarket-uri, seamănă cu instrumentul de decojit cartofi, dar are niște onduleuri) – și apoi să-i amestecați cu puțină ceapă verde și pătrunjel/mărar, tăiate mărunt – și să-i serviți cu un sos de roșii făcut din roșii cherry și puțină sfleclă roșie, rasă – amestecate bine la blender.

  • salată din roșii tăiate cuburi și conopidă crudă, tăiată mărunt, cu mărar, pătrunjel și ceapă verde, după gust – cu zeamă de portocală mai acră
    Și multe alte rețete de salate, din combinații diferite – inclusiv ”clasica” salată verde, cu ceapă verde și ridichi – tot a venit vremea lor – combinată cu niște avocado cuburi (avocado copt – moale – este considerat ”untul vegetal” și poate da consistență salatelor de crudități).

Puteți adăuga în salatele de crudități și ciuperci crude, tăiate mărunt, după gust și dorință.
Puteți alterna și cu salate din rădăcinoase, date prin răzătoare (salată de morcovi cu țelină și măr, cu zeamă de lămâie sau portocală sau salată din gulie rasă, morcovi rași și dovlecel ras – tot așa cu zeamă de lămâie sau portocală).

Lista de combinații și posibilăți de asortare și aromatizare este infinită – fiind limitată doar de imaginația dv și de cunoașterea diferitelor tipuri de plante aromatice (încercați rozmarin, fenicul, anason, coriandru, oregano, chives, busuioc, salvie – atât crude, cât și uscate), dar și turmaric sau currry dulce sau iute (varianta FĂRĂ sare – uitați-vă pe etichete). Nu ocoliți ardeiul iute sau ceapa verde, leurda, prazul sau usturoiul verde).

IDEEA GENERALĂ – salata să fie NEPREPARATĂ TERMIC și nici unul dintre sosuri sau ingrediente să NU FIE preparat termic.

Ocazional, puteți adăuga în salate semințe de cânepă sau semințe de susan sau semințe de in – crude.
În detoxifiere NU VEȚI FOLOSI semințele mai mari – alunele, nucile, semințele din pin sau caju. Pentru că acestea sunt bogate în proteine și lipide, ele produc în corp o acidoză asemănătoare cu cea produsă de carne sau leguminoase (mazăre, năut, fasole, soia sau linte).
Și întrucât vorbim de detoxifiere – veți încerca să evitați aceste alimente în perioada de post!

Masa de seară:

Este singura masă preparată termic a zilei. Veți prefera prepararea la aburi, fierberea și coacerea pe plită (sau cel mult la cuptor, pentru tuberculi). NU prăjiți în ulei!
Veți folosi ca ingrediente următoarele legume și altele, care sunt alcaline și nu produc reziduuri acide (deși prepararea termică le va distruge multe principii active):

  • rădăcinoase – morcovi, pătrunjel, păstârnac, sfleclă roșie, hrean, ceapă, usturoi, praz

  • tuberculi – cartofi, cartofi dulci (patate), napi

  • frunze – urzici, spanac, măcriș, salată verde, leurdă, ștevie, lobodă

  • ”legume” fructe – dovlecei, ardei capia, ardei gras, varză, conopidă, brocoli, roșii, vinete, măsline verzi sau vineții (cele negre sunt prelucrate chimic, nu numai murate în sare!), păstăi de fasole sau mazăre (NU boabe uscate)

  • ciuperci de toate felurile

  • ”semințe” tip quinoa și mei

  • cereale tip hrișcă, porumb (mălai) și orez (integral)

Veți găti supe, ciorbe de legume diferite, supe creme de legume

2 rețete interesante:

  • Supă ”raw vegan” pentru seară din sfeclă roșie rasă, puțin hrean ras și 1-2 avocado copți bine și moi, totul se amestecă la blender cu apă încălzită la 40 grade și se servește caldă

  • Supă-cremă de gulii – se fierb la foc mic 1-2 gulii tăiate cuburi, 2-3 cartofi tăiați cuburi, o ceapă și 12-14 căței din usturoi cu 1-2 litri de apă (depide de consistența pe care o doriți), și când se înmoaie cartofii, se ia de pe foc – și se bagă blender-ul în supă 1 minut (sau se paseaza cu o furculiță legumele) și se servește cu morcov ras deasupra. Este delicioasă! Și dă ”dependență”!

Pot fi gătite diferite combinații din legume, orez cu legume, ciuperci cu mamaliguta, etc.
Sau cartofi (patate) coapte la cuptor – cu guacamole (sos din avocado moale, puțină ceapă și zeamă de lămâie) sau sos de roșii (roșii cherry, cu ceapă verde și pătrunjel/mărar, la blender).
Sau amestecuri de quinoa sau mei cu legume (quinoa fiartă cu legume, sau mei fiert cu legume cuburi, cu morcovi, ceapă și dovlecel).
Desigur, întotdeauna se poate ”asorta” și o salată de crudități, la masa de seară, pe lângă mâncarea gătită.

Seara, când suntem mai obosiți, când organismul este mai acid și pofta de mâncare mai crescută – avem nevoie de o masă gătită, să ne ”satisfacă” atât poftele, cât și vechile obișnuințe.

Dacă reușiți să țineți 4 săptămâni cu strategia de mai sus – veți obține o detoxifiere foarte bună pentru acestă primăvară și vă veți dori să repetați experiența, de câte ori veți avea ocazia!
Alimentele propuse sunt alcaline, NU produc reziduuri acide și experiența acestei alternanțe de alimente – cu alimente vii, alternativ cu cele preparate termic, DOAR seara va aduce multă energie corpului dv fizic.
Detoxifiere de primăvară ușoară!

Articol Nou!

Dieta și Solstițiul de vară

Cea mai lungă zi a anului ne întâmpină în luna lui Cireșar – cu un soare arzător și cu luna plină gata să ne ajute sistemul limfatic să elimine toate toxinele!
Să nu vă mire diferitele agravări apărute la toată lumea – că se află sau nu în dietă tip detoxifiere.
Apar probleme tip respirator: secreții nazale, tuse, strănuturi, dureri de gât, dureri de ganglioni – nelegate de nici o posibilă expunere la frig sau la curenți (majoritatea blamează aerul condiționat pentru ele, dar acesta este cel mult declanșatorul, nu cauzatorul simptomelor).
Dar apar și probleme tip digestiv – cu dureri abdominale (mai ales la copiii), cu greață și lipsă de poftă de mâncare, sau dimpotrivă – cu pofte pentru toate și mult, cu eliminări de scaun moale, mirositor, în număr crescut (până la diaree) sau cu distensie și gaze.
Pot apare probleme pe piele (diferite erupții), dureri de cap și probleme de somn (dificultăți de adormire, trezire noaptea la 3-4 am sau somnolență invincibilă întreaga zi).

Dacă sunteți familiarizați cu teoria sistemului limfatic plin de toxine al oamenilor, care nu poate drena încărcătura acidă prin rinichi – și o descarcă în țesuturile din jur – veți înțelege ce se întâmplă în această perioadă.
Organismul încearcă să scape de acidoza limfatică pe toate căile. Dacă nu poate prin cele ”naturale” – gravitaționale – adică ”pe jos” (scaun, urină, menstră) – se va orienta ”pe sus” – pe zona respiratorie, sau prin piele.
Am identificat la foarte mulți copiii mecanismul: o zi de constipație= a doua zi de roșu în gât/tuse. Legătura respirator – aparat digestiv (intestin, colon, în special) este atât de evidentă, când o observi, încât îți confirmă teoria sistemului limfatic – ca sistem de drenaj al reziduurilor acide din corp. Și te face să te reîntorci la tema DIETEI.

Ce mâncăm în această perioadă, pentru a ușura efortul de curățenie al organismului? Fructe și legume proaspete și crude, desigur.

Acum este momentul unei cure de cireșe, de piersici sau caise – căutând fructe coapte și cu gust bun. Am mâncat niște cireșe din Bulgaria senzaționale – mari, dulci, gustoase și foarte sățioase. Tot din Bulgaria am procurat niște caise absolut minunate, cu gust de caise – ca în copilărie. Căldura a mai inhibat din pofta de mâncare – și fructele satisfac atât foamea, cât și setea. Mai ales pepenii din Grecia, care nu sunt răi deloc. Cine spune că globalizarea nu are avantajele sale – se înșeală. Totuși, așteptăm cu nerăbdare pepenii locali.

Dar este momentul și unor legume gustoase și sănătoase – precum cele obținute de oameni inimoși la serele bio din Agigea (www.legumesanatoase.ro) – unde se pot comanda roșii cu gust de roșii, marar și pătrunjel care miros a proaspăt sau vinete zemoase. Salatele din legume bio, consumate către seară, ajută toate celulele la reechilibrare și mai diminuează efectul tip eliminare al fructelor (care poate fi dificil resimțit de persoanele aflate în acidoză).
Sau puteți lua legume de la orice alt mic producător care nu pune substanțe chimice în pământ sau pe plantele tinere de răsad.
Sau vă puteți face propria mică grădină de legume, lucrată cu iubire și recunoștință față de mama Pământ, care ne dă tot ce avem nevoie în plantele minunate, cultivate cu drag și responsabilitate.

Doar fructe și legume? mă veți întreba.

Da, ar fi minunat dacă ați reuși 1-2 săptămâni DOAR cu fructe și legume.
Salate simple, FĂRĂ sare sau ulei – doar cu zeamă de lămâie – mult mărar, pătrunjel sau alte plante aromatice (oregano, coriandru, încercați feniculul și anason-ul), busuioc, turmaric și multe altele. Legumele conțin în mod natural mai mult sodiu decât fructele – adică sunt mai sărate. NU au nevoie de adaos suplimentar de sare.

Știu că multe organisme nu vor accepta acest regim – ca suprarenalele slăbite ale majorității oamenilor vor cere disperate rația de zahăr (carbohidrați complecși, făinoase! ciocolată, sau înghețată) sau pe cea de carne (neurotransmițătorii din carne sau pește). Nu mai vorbesc de cafea, tutun, cola, ceai negru sau verde ori alte stimulante (mulți nu funcționează fără aceste stimulente).

Dar poate reușiți să realizați o detoxifiere alimentară a corpului, în prag de vară – continuând către august cu cura de pepene. Este cea mai blândă și mai puternică detoxifiere prin dietă pe care o puteți face. Și vă veți putea cupla la reacțiile propriului corp – pe care să-l ascultați mai atent.

Feriți-vă de orice fel de produs în cutie, ambalaj sau sticlă. Adică produse prelucrate pentru a ține mult – pentru că sunt produse ”moarte”, fără nici un fel de enzimă, deșeuri pe care corpul le tratează ca atare.
Feriți-vă și de gânduri tip ”deșeu” – alături de alimente tip ”deșeu” – petrecând mai mult timp în natură, plimbându-vă mai mult, jucându-vă cu copiii sau pur și simplu, bucurându-vă de compania celor care vă iubesc.

Și mulțumiți Lunii pline de Solstițiu, și Soarelui care ne luminează, ne încălzește și ne dă viață în fiecare zi, pentru echilibrul forțelor luminii și întunericului în lumea noastră și în corpul nostru.
Vindecându-ne fiecare dintre noi, zi după zi – vom ajuta la vindecarea Planetei.