CE SE ÎNTÂMPLĂ CU NOI?
Partea a III-a

ACIDOZĂ!
Este un cuvânt important de reținut, pentru că îl vom întâlni din ce în ce mai frecvent.
Așa cum vă spuneam din partea I a prezentului articol, TOATE miliardele de celule din corpul nostru elimină reziduuri acide, în activitatea lor zilnică. Acestea sunt eliminate prin lichidul interstițial (spațiul din jurul celulelor), în sistemul limfatic și apoi către exterioriorul corpului, prin rinichi și urină (și o parte, prin colon și materii fecale). Când aceste organe de eliminare nu mai fac față, apar eliminări prin piele – ”cel de-al treilea rinichi al corpului” (erupții de diferite forme și aspecte, de la bubițe precum ciupiturile de țânțari, care apar și dispar ici și colo pe corp, însoțite de mâncărimi, dureri sau usturimi, și până la eczeme și erupții extinse, tip furuncule, tip abcese, ulcerații sau cruste).
Când eliminările nu mai fac față și cantitatea de reziduuri acide din sistemul limfatic este prea mare, atunci aceasta ”se revarsă” pur și simplu în țesutul interstițial (spațiul dintre celule), inundându-l cu deșeuri acide.
Știm de la chimie că acizii sunt corozivi – adică ARD țesuturile – cu alte cuvinte, determină o denaturare a proteinelor și a țesuturilor în general, le coagulează, le ”strâng”, le usucă – același efect pe care îl vedem că îl are focul asupra alimentelor. Un ou, supus acțiunii focului, devine coagulat, strâns, se transformă din moale și difuz, în tare și strâns.
La fel și țesuturile în corpul nostru, sub acțiunea acizilor, se transformă din țesuturi moi, fluide, flexibile, în țesuturi rigide, strânse și uscate. Precum cicatricile la nivelul pielii – după rănirea acesteia – dacă pielea este acidă. O piele alcalină și flexibilă se vindecă FĂRĂ NICI UN SEMN. O piele acidă se vindecă cu o cicatrice cu atât mai urâtă, cu cât țesuturile sunt mai acide.
Datorită acidozei țesuturilor, acestea devin din ce în ce mai uscate, mai fără tonus, mai deshidratate și mai îmbătrânite.
Acidoza este sinonimul INFLAMAȚIEI din medicină. Acizii sunt iritanți, corosivi – așa cum spuneam, de aceea în spațiile din jurul celulelor apare INFLAMAȚIA – care nu este decât o reacție de apărare a organismului împotriva acestei iritații (date de propriile deșeuri celulare, ce nu mai pot fi eliminate). Și astfel, la diferite nivele în corp, apar inflamații. Nu numai pe piele, așa cum am menționat deja (orice acnee, orice erupție – este doar un semnal al eliminărilor de reziduuri pe piele), ci și pe mucoasele respiratorii (sinuzita și nasul înfundat sunt primele simptome ale acidozei generalizate a țesuturilor, care nu se mai poate elimina prin rinichi). Apar apoi și alte semne de inflamație (laringita, de exemplu, sau faringita, bronșita, dar și gastrita, colita, colecistita, apendicita și alte ”ite” care înseamnă inflamație).
Mă întrebam adesea de ce apare răgușeala atât de frecvent la cei care consumă alcool în cantitate mare – și am găsit răspunsul în ACIDOZA METABOLICĂ – pentru că alcoolul este unul dintre alimentele cele mai acide (pH=4) posibile de consumat!
De asemenea, cei care vorbesc mult – produc ACIDOZĂ la nivelul corzilor vocale (la fel ca și cei care fac multă mișcare la sală sau fitness – care produc ACID LACTIC la nivelul mușchilor suprasolicitați!, deci tot ACIDOZĂ metabolică).
Alimentația prelucrată termic produce ACIDOZĂ METABOLICĂ – indiferent dacă produsele sunt animale sau vegetale. Alimentele tip proteic sunt cele mai mari producătoare de acidoză (carnea și peștele, lactatele, ouăle, dar și leguminoasele – tip fasole, mazăre, năut, linte, soia și toate nucile, alunele, fistic-ul și caju-ul, semințele de dovleac sau floarea soarelui).
Situațiile stresante, care determină slăbirea glandelor suprarenale, declanșează acidoză metabolică. Lipsa somnului și nopțile nedormite produc acidoză – serviciile celor care lucrează adesea nopțile produc acidoză metabolică.
Stările emoționale negative, FRICA în special, dar și agitația, neliniștea, grijile, frustrările, furia, supărarea, tristețea, plânsul, melacolia – toate produc acidoză în organism.
Majoritatea problemelor de sănătate ale oamenilor moderni sunt determinate de acidoza generalizată a organismului, și anume de ACIDOZA DIN SISTEMUL LIMFATIC.
Nu este vorba despre acidoza sângelui – pentru că acest sistem, atât de important pentru viața omului, este menținut într-o stare de alcalinitate de toate sistemele existente la nivelul său – dacă ar exista acidoză în sânge, nu am trăi nici câteva minute.
Este vorba despre ACIDOZA limfatică – atât de frecvent observată la copiii – cu mărirea ganglionilor limfatici și a organelor limfoide (polipi, amigdale, apendice, splina, uneori ficat) și stagnarea limfei în întregul sistem limfatic. Și uneori – „datul pe dinafară” a reziduurilor din sistemul limfatic – cu secreții albicioase, vâscoase, uneori gălbui (”mucus”), cu durere și stare de tensiune a țesuturilor respective.
Știm că țesuturile sunt în acidoză când apare o tensiune interioară a țesuturilor, o durere surdă cu o senzație de înțepenire (așa cum apare la nivelul cefei sau spatelui celor ”încordați” – tensionați – care sunt de fapt, într-o stare avansată de acidoză).
Ne putem trezi dimineața înțepeniți la nivelul mijlocului (știm că rinichii nu au reușit să elimine reziduurile acide peste noapte), sau cu ceafa înțepenită, sau cu articulațiile dureroase (știm că sunt reziduuri acide la nivelul articulațiilor). Sau avem o stare generală de tensiune în corp, de care nu putem scăpa și pe care nu o putem identifica în nici un fel – aceasta este ACIDOZA!
Chiar dacă ne trezim dimineața optimiști, vioi, bine-dispuși și tonici, în cursul zilei acumulăm acizi în țesuturi, prin activitatea zilnică și alimentație – așa că seara ne simțim obosiți și tensionați – adică suntem în stare de acidoză.
Durerile de cap tip acidoză sunt frecvente la adulți (sunt dureri presive, surde, ce apar în valuri, persistente și dificil de tratat). Migrenele sunt produse pe un teren tip acid. Durerile oculare și tulburările de vedere sunt semne importante de stagnare limfatică și acidoză la nivelul capului. La fel și durerile în urechi sau țiuiturile (tinitus-ul) – semne ale acidozei și proastei funcționări atât a rinichilor, cât și a intestinelor.
Durerile de burtă tip acidoză apar mai frecvent la copiii (celebrele dureri în jurul buricului, semnalând o acidoză mezenterică, la nivelul țesuturilor care leagă între ele intestinele).
ACIDOZA este hrana favorită a ciupercilor, paraziților, viermilor, dar și virușilor și bacteriilor. Pe un teren acid – ”năvălesc” fel și fel de OPORTUNIȘTI.
NU EI SUNT CAUZA PRINCIPALĂ a problemei, ci doar EFECTUL acidozei metabolice.
Nu microbii, bacteriile, virușii, paraziții și ciupercile sunt cauzele suferințelor noastre și bolilor.

CAUZELE PRINCIPALE ALE ACIDOZEI METABOLICE, deci ale bolilor sunt:
 ALIMENTAȚIA (DIETA)
 STILUL DE VIAȚĂ

SĂ NE ASUMĂM RESPONSABILITATEA PENTRU STAREA DE SĂNĂTATE.

Nu mai așteptați soluții miraculoase tip ”pastile” și injecții de la medici. Acestea nu fac decât să accentueze acidoza organismului și să adâncească și mai tare problema.
Ați trăit cu toții starea de acidoză (de rău) indusă de un tratament cu antibiotice sau după anesteziile la dentist (vorbind de dinți – mi-am amintit că acidoza țesuturilor din gură determină inflamații ale gingiilor cu paradontopatii și apariția cariilor dentare).

SOLUȚIA PENTRU MENȚINEREA SĂNĂTĂȚII corpului fizic este o alimentație sănătoasă și un stil de viață armonios.
Prezentele articole sunt un demers tip educație pentru toți cei dispuși să-și asume responsabilitatea propriei stări de bine.

NU MEDICINA are soluția pentru sănătatea dumneavostră.
Ci fiecare dintre dumneavoastră aveți această soluție prin DECIZIILE pe care le luați în fiecare minut al vieții dumneavoastră – cu privire la CE MÂNCAȚI, CE BEȚI, CE RESPIRAȚI și CE PUNEȚI PE PIELE. Toate aceste substanțe ajung în mediul intern al organismului și declanșează reacțiile tip acidoză (sau dimpotrivă, tip alcalinitate) – adică reacțiile tip distrugere sau tip refacere a țesuturilor și celulelor.

Vom continua discuția cu privire la alimentele producătoare de acizi cu

3) FĂINA ALBĂ și FĂINOASELE (la care vom adăuga o scurtă discuție despre ULEIURI).

Grânele (grâul, secara, orzul, ovăzul, orezul, meiul, dar și hrișca sau porumbul) – au fost utilizate în ultimele mii de ani în alimentația oamenilor, mai ales a celor care locuiesc în regiunile nordice ale globului, în care vremea rece persistă luni de zile și alte alimente nu sunt disponibile în anotimpul rece. Grânele au avantajul că pot fi ușor depozitate și conservate (sunt semințe ale plantelor), pot fi măcinate, iar din făina lor se pot prepara diferite produse.
Uriașul dezavantaj al acestor produse este acidoza importantă produsă de procesul lor de prelucrare, cu atât mai intensă, cu cât sunt mai multe etape de prelucrare și structura produselor este din ce în ce mai îndepărtată de structura naturală.
Cele mai bune variante ar fi grânele încolțite sau vlăstarii din grâne. Prin punerea în apă 24 ore a semințelor de grâne, se obțin vlăstarii din grâne – care au o acțiune alcalinizantă și tonică asupra organismului, când sunt consumați în stare crudă, ca atare sau în diferite salate ori sucuri obținute prin presare la rece, proaspete.
Fierberea grânelor (fierturile) determină deja o acidifiere a structurii acestora, iar proteinele (tip gluten) din făina de grâu sau secară aglutinează și declanșează aceeași reacție acidă în organism, precum proteinele animale.
Făinile din grâne, combinate cu alte produse ”rafinate”, precum uleiurile și zahărul (intens creatoare de aciditate) – în produsele tip pâine, covrigi, patiserie și diferite prăjituri – sunt cauzele principale ale îmbolnăvirilor și îmbătrânirii ființei umane.
Aluatul din grâu – are o acțiune ”ca un lipici” asupra intestinelor oamenilor, blocând vilozitățile intestinale și absorbția. Consumatorii constanți de făinoase au malabsorbție și Candida digestivă generalizată – indiferent de tratamentele medicamentoase pe care le urmează. Durerile abdominale, proasta digestie a aproape tuturor alimentelor, gazele, spasmele, tulburările de tranzit, dar și problemele tip îngrășare sau slăbire – sunt constante la aceste persoane.
Consumul de făinoase are un efect mai intens acid asupra intestinului decât consumul de carne. Combinația lapte – făinos – are un efect intens acid și toxic asupra organismlui. Laptele cu biscuiți administrat copiilor de la vârste fragede ”asigură” apariția constantă a congestiei nazale, rinitelor, sinuzitelor, faringitelor și tuturor bronșitelor.
Problemele cu care se confruntă toți copiii după ce încep grădinița – răcelile frecvente – se datorează alimentației INTENS creatoare de ACIDOZĂ metabolică din grădinițe – în special făinoaselor, lactatelor și zahărului consumate în cantitate mare, constant, LA FIECARE MASĂ!

GRÂNELE și FĂINOASELE sunt alimente GRELE, producătoare de acizi.
PRODUSELE de patiserie, pâinea și specialitățile din magazine – sunt improprii consumului uman, producând tulburări digestive importante.
Gătitul în casă are efecte la fel de nocive ca și gătitul industrial, producând același tip de acidoză, singura diferență este că produsele industriale de pe rafturile supermarket-urilor au în plus substanțe chimice tip E-uri (conservanți, aromatizatori, afânători, amelioratori de gust etc) care ACCENTUEAZĂ acidoza metabolică indusă de grâne și făinuri, în general.

ULEIURILE produc stagnarea sistemului limfatic.
Limfa este un fluid grăsos, vâscos, special conceput pentru a face față reziduurilor acide (grăsimile neutralizează cel mai bine acizii).
Dacă se consumă grăsimi suplimentar (din uleiuri vegetale, sau grăsimi animale), fluidul limfatic devine foarte gros și vâscos și circulă din ce în ce mai greu.
Și așa circulația fluidului limfatic este îngreunată de lipsa mișcării persoanei respective, precum și de o hidratare necorespunzătoare (puțină lume bea destulă apă!).
Dacă se consumă uleiuri preparate termic (majoritatea uleiurilor sunt obținute prin rafinare termică), sau dacă acestea sunt ulterior preparate termic (prăjire, în special, dar orice fel de gătire) – efectul agresiv asupra organismului este suplimentar.

Nici un fel de uleiuri, veți întreba?
Nici un fel de uleiuri NU acționează benefic asupra organismului.
ÎN NATURĂ NU EXISTĂ uleiurile ca atare. Acestea sunt întotdeauna echilibrate prin prezența unor fibre (cum sunt în semințele de floarea soarelui sau în măsline, ca fructe). Obținerea de uleiuri prin presarea semințelor sau fructelor plantelor este UN PROCES ARTIFICIAL. NUMAI omul face acest lucru – animalele mănâncă semințele ori fructele CA ATARE. Când separi o substanță din Natură – efectul acesteia este complet diferit de efectul fructului, legumei sau seminței complete din care o separi.
Este valabil pentru făină. Este valabil pentru uleiuri. Dar și pentru orice fel de substanță separată din NATURĂ (indiferent că vorbim de efect chimic sau fizic! – atenție la separarea chiar și a frecvențelor de radiații – la microunde, la infraroșii și alte asemenea!).
CREATORUL acestui UNIVERS a realizat echilibrul în orice plantă și în orice animal.
FIINȚA UMANĂ se joacă de-a ”Ucenicul vrăjitor”, separă substanțele din plante, le reamestecă cu diferite alte substanțe și are senzația că a ”creat” alimente sau medicamente.
Uitați-vă la starea de sănătate și la longevitatea ființelor umane din jurul dumneavoastră.
Uitați-vă cum arată FIZIC oamenii de 40 sau 50 ani. Nu mai spun de cei mai în vârstă.
Vi se par reușite ”creațiile” oamenilor?

Alimentația tradițională a tuturor popoarelor din lume OMOARĂ oamenii mai devreme decât îi ține în viață.
Oamenii ”se usucă” fizic prematur, îmbătrânesc, se ”ramolesc” și se ruinează fizic foarte devreme în viața lor.
Ceva este în mare neregulă cu ”combustibilul” pe care îl folosesc și cu stilul lor de viață.
CIVILIZAȚIA și modul în care oamenii și-au organizat viața slăbesc corpul fizic și-l degradează atât de rapid, încât oamenii nici nu apucă să realizeze ce se întâmplă cu ei, trezindu-se direct cu afecțiuni severe ale stării fizice. În acele momente, ar face orice pentru a scăpa de boală – fără a realiza că ceea ce mănâncă, beau, respiră zilnic și pun pe piele – îi afectează în fiecare minut!!

Așadar, întorcându-ne la tema articolului – FĂINA DE GRÂU ȘI ULEIUL de floarea soarelui – sunt alimente intens producătoare de acizi.
Consumul lor ar trebui limitat și restrâns la maxim.
Sau chiar oprit complet, pentru cei care pot și doresc să-și recapete sănătatea, în curele de detoxifiere despre care vom vorbi la finalul seriei de articole despre alimentație.

PÂINEA noastră cea de toate zilele NE UCIDE câte un pic, câte un pic, cu fiecare înghițitură.
O face încet, treptat, pas cu pas. Nici nu ne dăm seama că se întâmplă de la ea, dacă ignorăm durerile intense abdominale după consum de patiserie (mai ales după pâine caldă sau pateuri calde), balonările, gazele și constipația care se instalează în zilele de consum de făinoase. Sau aspectul uscat al pielii, la cei care consumă făinos zilnic, precum și starea mentală de ceață și încetineală a procesului de gândire.
Deja mulți oameni nici nu mai gândesc clar, nici nu mai observă semnalele de alarmă și disconfort al corpului lor după consumul alimentelor acide.
Pâinea a devenit o obișnuință alimentară la fiecare masă, zi de zi, ani de zile – pentru multe persoane.
Și este o mare frustrare pentru mulți dintre ei oprirea consumului de pâine.
Nevoia intensă de carbohidrați duce la consumul mare de pâine.
Dar așa cum mai spuneam, consumul de carbohidrați complecși din pâine IA MAI MULTĂ energie, decât aduce, în întregul proces de digestie. Corpul are nevoie de carbohidrați simpli și naturali (precum fructoza din fructe și glucoza din legume), pe care îi poate procesa cu consum minim de energie.

ULEIURILE, sub toate formele, sunt mari producătoare de acizi (chiar și cele din floarea soarelui sau prin presare la rece).
În uleiul majorității plantelor se găsesc multe substanțe toxice (grăsimile sunt folosite de plante pentru neutralizarea toxinelor, exact la fel ca și în corpul omenesc). La un om mai corpolent, cu țesut gras bine reprezentat, știm că există multe depozite de toxine în acele grăsimi. La fel, la plante, grăsimile sunt depozite de toxine. Și acestea pot fi preluate de om, la consumul de uleiuri rafinate.

Oamenii moderni sunt într-o stare de ACIDOZĂ atât de avansată – de la vârste fragede (uitați-vă la culoarea pielii, la cearcănele de sub ochi și la energia generală pe care o au), încât orice fel de substanțe toxice sau producătoare de acidoză le accentuează starea de rău.
Consumul de uleiuri încarcă fierea și ficatul, care reacționează imediat, la majoritatea oamenilor, cu spasme și dureri.
Intoleranța la grăsimi este una dintre cele mai des probleme întâlnite la adulți, în practica clinică.
Alături de intoleranța la gluten și la cea la produse lactate.

Vom continua discutația despre ACIDOZA sistemului limfatic și alimentație, în următoarele părți ale articolului.
Pe curând!