Claritate si liniste interioara în perioada de mari dificultati financiare

Am folosit un material de la Jessica Ortner, pe care l-am prelucrat, adăugit și adaptat pentru a vă prezenta una dintre cele mai practice aplicații utile ale Tehnicii de Eliberare Emoțională (EFT) sau ”Ciocănirea terapeutică”.

Este al 7-lea material pe această temă, dintr-o suită de 10 articole pe care intenționez să le încarc și să le las disponibile pe site-ul nostru www.centrulnatura.ro, pentru toți cei care doresc să lucreze cu o tehnică puternică ce le poate schimba viața.

 

Și ca orice tehnică puternică, EFT este de o simplitate dezarmantă.

Se poate învăța și stăpâni relativ rapid (în 10 zile deja se înțeleg foarte bine bazele și se pot realiza schimbări importante în corp).

 

Temele finanțelor, abundenței și prosperității sunt unele dintre temele cele mai dorite, dar și dificile, ce se ”prelucrează” și ”echilibreaza” în viețile noastre.

 

Banii sunt tot un alt echivalent al energiei, reprezintă o formă de ”schimb” a valorii și propriei noastre energii, cu care ne ”vindem” sau ”cumpărăm” în fiecare zi. Dificultățile financiare ne indică blocaje energetice la multe nivele ale vieții și ne indică erorile de gândire / trăire și faptul că Universul primește de la noi mesaje de ”nu merit”, ”nu sunt valoros” etc etc.

 

Cei mai mulți oameni se ”vând” foarte ieftin și abia reușesc să se descurce cu propria persoană, în lumea materialistă a civilizației moderne.

Dificultățile financiare se intensifică când este vorba de un cuplu sau o familie, mai ales dacă există o singură persoană care știe să procure bani și mai multe care îi cheltuie.

Când nu există un echilibru între fluxul care intră și cel care iese, dezechilibrele sunt regula.

 

În privința banilor, la fel ca în privința alimentației sau respirației, oamenii nu sunt învățați REGULILE FUNDAMENTALE:

– evaluarea nevoilor

– evaluarea resurselor

– potrivirea resurselor la nevoi, în mod continuu și flexibil

– solicitarea sprijinului Divin în mod continuu

– curgerea în fluxul Universului.

 

De aceea, perioadele de ”blocaje” și ”lipsuri” financiare și ale abundenței reprezintă cele mai puternice ”teste” ale familiilor și cuplurilor.

 

Dificultățile financiare din viețile unui cuplu pot cauza stres, tensiune și foarte multe conflicte.

Și cu cât există mai multă anxietate, panică și agitație, cu atât posibilitatea de a schimba situația, de a găsi soluții reale și fezabile se îndepărtează mai tare.

 

Doar dacă veți trăi o stare de liniște, de pace, de calm interior, veți putea să găsiți cele mai clare și bune idei, pentru a depăși dificultățile financiare.

Devenim mai inovativi când suntem relaxați, când ne jucăm, când suntem într-o stare detensionată.

 

Exercițiul de EFT (Ciocănire terapeutică) pe care vi-l propune în continuare, se adresează senzației interioare de ”lipsă” ce poate fi resimțită în perioadele de dificultăți financiare.

Depășirea acestei senzații de ”restriște”, de ”n-am”, de lipsă și gol, ne poate ajuta să ne îndreptăm către o conștiență a prosperității.

 

Exercițiul se va adresa unor cauze posibile ale menținerii stresului și panicii și ne va ajuta să ne deschidem către noi posibilități.

 

Gândiți-vă la situația voastră financiară curentă și observați dacă există stres sau panică.

Resimțiți o senzație de lipsă?

Observați emoțiile care sunt cele mai intense și găsiți-o pe cea mai puternică, căreia îi veți da o notă, de la 1 la 10.

Apoi verificați-vă senzația în corp și încercați să identificați la ce nivel se manifestă stresul și sub ce formă (o încordare în stomac, o stare de tensiune în umeri, o durere în altă parte a corpului?). Notați tot pe o scală de la 1 la 10 intensitatea senzației pe care o identificați.

 

Să începem exercițiul cu trei respirații profunde.

 

Și să ”ciocănim” punctele de EFT cunoscute (descrise în detaliu în primul articol de EFT, ”De la auto-agresiune la auto-iubire”).

În continuare, punctele vor fi descrise doar prin prescurtări, pentru a vă ajuta să vă orientați în aplicarea mai facilă a procedurii.

În timp ce faceți exercițiul, puteți să vă puneți o muzică blândă, de relaxare, în fundal (muzică instrumentală, care să nu aibă cuvinte), vă va ajuta la procesul de relaxare și eliberare a stărilor de tensiunile / încordare din interiorul corpului.

 

(LateralPalmă) Chiar dacă simt tot acest stres cu privire la situația mea financiară, mă accept pe mine și onorez ceea ce simt

Chiar dacă simt că am multe lipsuri în ceea ce privește finanțele, mă accept pe mine și onorez ceea ce simt

Chiar dacă simt toată tensiunea în corp când mă gândesc la bani, mă accept pe mine și cum mă simt.

 

(Sp) A fost atât de greu

(LatO) Să trăiesc această senzație de lipsă
(SubO) Întotdeauna am perceput această luptă
(SubN) Și mereu simt că n-am destul

(B) Și intru în panică
(C) Tot acest stres pe care îl resimt
(A) Toată această anxietate

(Vc) Toate aceste emoții pe care le resimt când mă gândesc la bani

 

(Sp) Sunt atât de obișnuită cu acest stres

(LatO) Că ar fi iresponsabil să nu-l simt
(SubO) Pentru că lucrurile chiar trebuie să se schimbe
(SubN) Așa că intru în starea asta de panică

(B) Pentru că nu știu ce altceva să fac
(C) O parte din mine simte că am nevoie de acest stres
(A) Simt că nu mă pot elibera de acest stres financiar

(Vc) Până când problema nu se rezolvă.

 

(Sp) Dar este greu să găsesc o soluție

(LatO) Atunci când sunt orbită de tot acest stres
(SubO) Este dificil să văd abundența din jurul meu
(SubN) Când senzația de lipsă este atât de reală pentru mine

(B) Onorez toată senzația de greutate pe care am resimțit-o atâta timp
(C) Am făcut și eu ce-am știut mai bine
(A) Cu ceea ce știam până acum

(Vc) Și pe măsură ce acum încep să mă relaxez

 

(Sp) Permit unor noi posibilități și cunoașteri să intre în mine

(LatO) Stresul și panica nu mi-au rezolvat problema
(SubO) Sunt deschisă acum la noi posibilități
(SubN) M-am deschis la ideea

(B) Că eu pot să mă simt abundentă
(C) Îmi dau permisiunea
(A) Să-mi văd viitorul în mod pozitiv

(Vc) Înainte de a se schimba orice altceva

 

(Sp) Pot să încep să mă simt bine ACUM

(LatO) Pot să încep să mă simt LIBERĂ
(SubO) Liberă să-mi imaginez posibilitățile
(SubN) Liberă să văd toate resursele pe care le am la dispoziție

(B) Pot să privesc calmă la situația mea actuală
(C) Știind că aceasta este doar un scurt capitol
(A) Dintr-o poveste mult mai măreață

(Vc) Încep să observ abundența din jurul meu

 

(Sp) Prosperitatea devine centrul atenției pentru mine

(LatO) Îmi ascult intuiția
(SubO) Este în regulă să inițiez acțiuni
(SubN) Indiferent de ceea ce se întâmplă

(B) Învăț în mod continuu
(C) Am curajul să încerc noi lucruri
(A) Mă simt liberă să percep abundența din jurul meu

(Vc) Sunt ABUNDENȚĂ

 

Respirați profund.

 

Verificați cum vă simțiți, observați senzația fizică și emoția asociată cu starea financiară.

Poate în timp ce realizați exercițiul de mai sus, v-a venit în minte ceva mai specific legat de finanțele voastre – ceva ce doriți să prelucrați prin intermediul exercițiilor EFT.

Puteți să continuați să faceți acest lucru.

Sau petreceți următoarele momente respirând profund și încercați să observați ce vine în minte, ce idei și senzații apar din intuiția voastră.

 

Și să nu uitați: chiar înainte să se schimbe orice în viața voastră, la nivel concret, vă puteți simți abundent, iar această senzație de abundență va duce la acțiuni ce vor schimba realmente starea reală a lucrurilor.

 

Abundența este o senzație interioară, iar pe baza ei, putem acționa și lua decizii inspirate, astfel încât să ne aducem prosperitatea în viață.

Prosperitatea este trăirea practică, în realitate materială, a senzației interioară de abundență.

 

Am observat la mine și la majoritatea oamenilor din jur (mai ales la cei din generațiile dinainte de Revoluție, crescute în mentalitatea comunistă al lui ”nu este destul pentru toți”, ”să se dea la toți doar câte puțin, să ajungă la toată lumea” sau ”nu am, nu se poate”) că problema ”abundenței” este una dintre cele mai dificil de echilibrat.

Relația cu banii, relații cu bunăstarea materială, relația cu obiectele și posesiile, relația dintre ”a avea” și ” a fi” sunt zone de ”lucru”  de reparație / renovare intensivă pentru cei mai mulți dintre noi.

 

Am auzit întreaga copilărie lozinci de genul ”nu ne permitem”, ”nu este pentru noi”, ”nu-i de nasul nostru”, ”banii sunt murdari”, ”doar hoții și mincinoșii au bani mulți” etc etc așa încât, energia financiară a abundenței a fost toată viața învăluită în paradigme false și convingeri mentale limitative.

 

Nu este de mirare că și ca adult port aceste convingeri în mine și lucrez zilnic să le înlocuiesc cu altele, pozitive – gen ”am tot ce este nevoie pentru a fi împlinită, mulțumită și fericită”; ”corpul meu fizic, sufletul și mintea mea merită ce este mai bun, pentru a se simți confortabil și a exista într-o stare de sănătate și echilibru” etc etc

 

Mulți oameni au iluzia mentală că pentru a se simți abundenți, este nevoie să aibă ceva, să obțină (primească ceva) sau să posede ceva.

Și eu am considerat mult timp că ecuația reală este A AVEA pentru A FI

(am obiecte, bunuri, resurse – deci sunt proper și mă simt abundent).

 

În realitate, am observat că Universul funcționează exact invers.

Că primesc / obțin în măsura în care mă simt.

A FI-ul condiționează ”A AVEA”-ul (mă simt abundentă, prosperă și primesc, uneori chiar neașteptat, cadouri frumoase de la Univers).

 

Am învățat foarte multe despre propria mea relație cu abundența, în ultimii ani ai vieții. Dar și în fiecare zi, prin ”mesajele” clare sau subtile ale Universului – ce mă ghidează cu blândețe în propria mea călătorie de auto-descoperire.

 

De curând, chiar am primit o întâmplare / metaforă a propriului meu comportament vis-a-vis de abundență.

 

Am oprit mașina într-o parcare la un supermarket și când ne pregăteam să intrăm în magazin se apropie un cerșetor fără un picior, în cârje, care ne cere bani. Nu aveam mărunți și ne-am gândit să-i dăm la ieșire.

Așa că am intrat în magazin, ne-am făcut cumpărăturile, și la ieșire, pregătesc 2 lei din hârtie să-i dau omului.

Când am ieșit, cerșetorul era ceva mai departe de noi, întors cu spatele complet la noi și glumind cu cineva care tocmai îi oferea un chiștoc de țigară aprins.

M-am trezit că stăteam ca o idioată cu banii în mână și omul acela nici măcar nu era interesat să-i accepte!

 

Așa că am priceput într-o fracțiune de secundă modul în care reacționez și eu la abundența ce vine în viața mea (de multe ori).

Tot cer și tot cer și tot cer de la Univers ba una, ba alta (”Dă Doamne abundență, prosperitate, destul resurse să avem ce este nevoie în viețile noastre etc etc”) și când văd că Universul / Divinul nu-mi răspunde ATUNCI CÂND CER EU, ATUNCI CÂND VREAU EU, mă relaxez și încep să-mi fac de lucru cu fel și fel de tâmpenii și efectiv întorc spatele oricăror tentative ale Universului de a-mi oferi surprize și cadouri, CÂND CONSIDERĂ UNIVERSUL că mi le poate oferi.

 

Eu vreau să se facă VOIA MEA, nu VOIA LUI.

Cea mai mare capcană în care cad aproape zilnic.

NERĂBDAREA este totdeauna semnalul că VOIA MEA (EGO-ul meu) preia conducerea și vrea să-i fie satisfăcute pretențiile.

 

La multe dintre cererile și rugămințile noastre nu ne este răspuns IMEDIAT, așa cum dorește EGO-ul nostru (ce se simte ”centrul Universului”), ci după o anumită perioadă de timp (răbdarea ne este testată, dar și perseverența și persistența, și mai ales este testată realitatea următoare: CHIAR AVEM REALMENTE NEVOIE de ceea ce am cerut? CHIAR NE VA FI DE FOLOS, ceea ce am cerut?).

 

Întocmai precum cerșetorul din istorisirea mea, și eu m-am trezit că am stat cu spatele la darurile Universului, pe care le-am văzut abia după ce n-au mai fost.

Lipsa RĂBDĂRII și mai ales lipsa CREDINȚEI (că am deja tot ce este nevoie pentru a-mi împlini misiunea pe Pământ) au reprezentat principalele mele obstacole în calea DĂRNICIEI fără margini a Universului abundent în care trăim.

 

NU ȘTIU SĂ PRIMESC.

NU AM FOST ÎNVĂȚATĂ / obișnuită să primesc cu grație, cu recunoștință și cu mulțumire profundă.

Știu doar SĂ CER (știu FOARTE BINE, la perfecție, SĂ CER) și știu să dăruiesc (să dau) – uneori cu forța și fără să evaluez prea atent dacă persoana realmente are nevoie sau beneficiază de darul meu (și apoi, ”îi scot” și ochii, dacă nu apreciază darul!).

Adică știu să fac exact ce am văzut la adulții din jurul meu, întreaga viața.

CERȘIT și DĂRUIT ”forțat”.

 

Nu este de mirare că fluxul abundenței a avut multe sincope și gâtuituri, și nu a ”curs” fluid în viața mea, ani de zile.

Că a trebuit multă suferință, chinuială și experiențe neplăcute să învăț lecțiile și să accept să lucrez și pe această temă atât de importantă în lumea materială.

 

Trăind în acest loc material, în care relațiile noastre cu bunurile și cu ceilalți oameni sunt mediate prin intermediul banilor și bunăstării, avem nevoie să ne echilibrăm și această parte a vieții, la fel de mult ca și celelalte părți (legate de încrederea în sine, de exprimarea și rostirea adevărului, de definirea granițelor personale, de găsirea ocupației care să ne facă atât plăcere cât și să ne permită câștigarea traiului și de găsirea partenerului cu care să putem întemeia o familie sau avea copii).

 

În continuare, vă propun încă un exercițiu de ”Ciocănire terapeutică” în care să vă exersați / evaluați relația interioară ”lipsă” / restriște (”ceva lipsește”) versus relație de ”abundență / prosperitate” (am tot ce este nevoie în viața mea pentru a mă simți bine”).

 

Gândiți-vă la o LIPSĂ materială intensă pe care o resimțiți acut, în acest moment al vieții vostre: bani, bunuri, obiecte (casă, mașină, haine, computer, cărți, etc) și observați când evaluați această lipsă, ce emoție trăiți: furie, nemulțumire, frică, agitație, neliniște etc etc și unde în corpul fizic resimțiți această emoție (tensiune a umerilor, strângere a stomacului, nod în gât, senzație de plâns etc etc)

Evaluați atât intensitatea emoției, cât și intensitatea senzației fizice, pe o scală de la 1 la 10.

 

Să începem împreună exercițiul de EFT, ciocănind punctele cunoscute și rostind împreună afirmațiile de mai jos.

 

Exercițiu EFT despre abundență

 

(Lateral palmă) Chiar dacă simt că-mi lipsește în acest moment (timpul, banii, cunoașterea, relația, obiectul etc etc)……în viața mea, mă iubesc și mă accept profund și complet.

Chiar dacă simt că lipsește din viața mea acest aspect (timpul, banii, cunoașterea etc), mă iubesc și mă accept profund și complet.

Chiar dacă trăiesc o senzație de lipsă sau limitare în această parte a vieții mele, mă iubesc și mă accept profund și complet.

 

Prima rundă – ”declarațiile negative”

 

(Sp) Această senzație de lipsă

(LatO) Aceste senzații de limitare

(SubO) Această insuficiență pe care o simt

(SubN) Aceasta produce credința în viitoare lipsuri

(B) Dialogul meu din cap se referă la lipsuri

(C) În mintea mea văd doar limitări

(A) Senzațiile mele se intensifică

(Vc) Aceste senzații de insuficiență

 

(Sp) Senzațiile mele de limitare

(LatO) Orice experiență legată de lipsuri

(SubO) Orice insuficiență în care eu cred

(SubN) Îmi întărește credințele negative

(B) Credințe în viitoarele lipsuri

(C) Mă focalizez pe ceea ce nu am

(A) Imi imaginez limitările

(Vc) Și îmi creez sentimentele de insuficiență

 

A doua rundă – ”declarații pozitive”

 

(Sp) Aleg acum

(LatO) Aleg să fiu liber

(SubO) Liber de limitările auto-impuse

(SubN) Mă eliberez singur

(B) Sunt liber să experimentez abundența

(C) Liber să-mi văd viitorul pozitiv

(A) Gata să mă bucur de abundență

(Vc) Abundența este disponibilă pentru mine

 

(Sp) Abundența este starea mea naturală

(LatO) Conștientizarea prosperității mele

(SubO) Îmi dă acces acum

(SubN) În acest moment am acces la abundență

(B) Aleg să fiu prosper

(C) Deschid fluxul abundenței

(A) Creez viața pe care mi-o doresc cu adevărat

(Vc) Viața mea este abundentă în orice parte a ei.

 

Respirați profund.

Verificați din nou senzația interioară ”de lipsă”, intensitatea emoțiilor asociată cu aceasta și senzațiile fizice.

S-au mai atenuat?

S-a mai relaxat corpul?

S-a mai liniștit mintea?

 

Stați câteva minute în senzația de ”abundență” pe care ați indus-o în finalul acestui exercițiu și simțiți cu tot corpul CUM ESTE SĂ AI TOT CE AI NEVOIE pentru a fi bine, pentru a te simți COMPLET / ÎNTREG, fără nicio ”lipsă”.

 

”Am tot ce am nevoie să fiu fericit”.

Aceasta este ”mantra” abundenței – care întotdeauna vine ”la pachet” cu ”mantra” recunoștinței: ”sunt recunoscătoare că am tot ce am nevoie pentru a fi fericit”.

 

Să petreceți în continuare zile magice, alături de puternicele exerciții de EFT (Ciocănire terapeutică) care vă pot transforma viața, doar aplicându-le cu consecvență.
În 4-5 minute pe zi, dedicate acestor modificări energetice importante, facilitate de puternicele exerciții din materiale, puteți să vă construiți un alt viitor și un al drum, către o viață împlinită.

 

Vă mulțumesc tuturor celor care sunteți alături de mine în această aventură, 

Cu iubire,

Sorina