Luna plină de vineri ne-a confruntat cu energiile sale de ”zguduire” și vibrare.
Stagnarea nu are ce căuta în dinamica vieții pe Pământ.
Viața noastră civilizată presupune multă rutină și stagnare, fiind o viața ce predispune la moarte, încetul cu încetul.
Pentru locuitorii din orașe, moare întâi Spiritul, care nu-și mai găsește loc și expansiune, într-o viață în care regulile devin din ce în ce mai multe, mai stricte și mai sufocante.
Apoi, moare Sufletul, partea artistică și creativă – pentru că excesul de stimuli și reacția continuă de supraviețuire înăbușă creativitatea.
Și într-uun final, moarte treptat și corpul, slăbit și degradat de alimentația necorespunzătoare, aerul poluat și lipsa de mișcare.
Oamenii din orașe sunt din ce în ce mai fragili, mai vulnerabili și mai slăbiți.
De aceea, Natura și Universul au grijă să-i salveze de propria lor creație, civilizația abundenței și a stagnării, zguduindu-i periodic.
Fie prin Luna Plină și energia de curățare a Apei (prin ploi, furtuni, inundații, tsunami-uri și altele), fie prin mișcările pământului (cutremure), fie prin Foc sau prin Vânturi puternice.
Folosind elementele Naturii, mereu în dinamică și mișcare, Natura se îngrijește să nu fim distruși de stagnarea pe care o creăm în dorința noastră de mai mult și de mai multe.
Așa încât, energia distrugătoare a Apei s-a simțit din plin în săptămâna ce a trecut. Și în Natură, și în viețile noastre.
Da, viața a apărut în Apă și apa deține în sine energia Creatoare.
Dar în același timp, Apa deține cea mai distrugătoare forță de pe Pământ.
Nimic nu se poate împotrivi energiei distructive a unui potop.
Dacă poți controla Focul, dacă te poți proteja de Radiații, dacă te poți adăposti de Vânturi – de energia Apei nu te poți proteja.
Apa, simbolul femininului, al delicateții, fragilității și vulnerabilității ne arată mereu și cealaltă parte – a distrucției și anihilării complete.
În perioadele de agitație energetică, când vibrațiile lumii sunt atât de schimbătoare (iar eu mă aflu în mijlocul acestor vibrații, pentru că starea de sănătate a oamenilor, agravările și epidemiile se intensifică în aceste perioade) am nevoie să mă agăț de repere și să rezist valurilor tip tsunami.
Săptămâna care a trecut a fost un real val ”tsunami” al energiei lumii, ce a măturat foarte multe din energiile reziduale, mizerii și gunoaie (din lume, din corpurile noastre, din emoțiile și mintea colectivă).
Reperul de care m-am agățat au fost pentru mine cărțile.
Pentru că sunt un ”șoarece de bibliotecă”, reperele cele mai puternice rămân cărțile în care alți oameni și -au așternut propriile experiențe și care mă inspiră atunci când mă împiedic sau obosesc pe drumul meu.
Cartea reper a săptămânii care a trecut a fost ”IKIGAI – secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită”, scrisă de Hector Garcia și Francesc Miralles, și apărută la editura Humanitas în 2016.
Din această carte am extras titlul articolului de față – ”Anti-fragilitatea” – ca fiind definirea unui concept oarecum paradoxal.
Atunci când apar lovituri ale energiei Universului sau ale Destinului, o ființă umană are două posibilități:
1) Să reziste – și atunci este numită ”puternică”
2) Să cedeze – și atunci este numită ”fragilă” / vulnerabilă
Dar există și o a treia posibilitate.
Să facă față adversității devenind mai puternică ca la început.
Nietsche spunea ”ceea ce nu mă ucide mă-ntărește”.
Pentru noi toți, rămâne valabil același concept.
Dacă supraviețuim, devenim mult mai puternici ca la început!
Procesul de învățare, de cunoaștere, de integrare a lecțiilor de viață este fundamentul acestei puteri care se dezvoltă odată cu depășirea adversităților. Învăț continuu și treptat, nu mai cad în aceleași capcane și nu mai repet aceleași greșeli.
Este ceea ce observ eu că se întâmplă legat de bolile oamenilor.
Bolile și durerile sunt niște circumstanțe de care multora le este foarte teamă.
Durerea fizică, alături de durerea sufletească sunt circumstanțe care zguduie din temelii orice persoană, indiferent de puterea și poziția sa.
Am văzut oameni bogați și puternici, influenți și bine situați în viața lor, îngenunchiați sau doborâți de boala fizică, pe care nu o înțelegeau, nu reușeau să o integreze și mai ales, nu au fost în stare să o depășească.
Suferința fizică, boala, descompunerea și vulnerabilitatea corpului fizic – reprezintă caracteristica vieții omenești.
Și principala cauză a FRAGILITĂȚII ființei umane.
Totuși există oameni care au învățat regulile și legile biologice ale organismului fizic. Au testat și pus în practică diferite posibilități de refacere și reparare biologică. Care funcționează. Deși nu sunt acceptate de marea masă și de lumea științifică, pentru că aceste posiblități dau la o parte tot contextul social și cultural al vieții umane moderne: mâncarea.
Da, se poate face vindecare și reparare a corpului omenesc FĂRĂ MÂNCARE (aș putea să afirm că sunt sigură că DOAR FĂRĂ MÂNCARE ne putem vindeca).
Dar procesul nu este ușor, nu este simplu și are dificultățile și pericolele sale.
Bine înțeles și bine condus, procesul de vindecare este un instrument util de împuternicire, de demonstrare a ”anti-fragilității” oamenilor.
Toți cei care au trecut prin proces și și-au vindecat boli grave au devenit nu doar mai sănătoși, ci MULT mai puternici, energetic și mental vorbind.
Pentru că și-au depășit atât fricile și fixismele interioare, cât și toate presiunile și obligațiile exterioare.
Am văzut la mulți oameni aparent delicați, fragili și aproape doborâți de boală, suferință și dificultăți în viață, cum au găsit repere, susținere interioară și oportuniteatea de a reînvia, precum pasărea Phoenix, din propria cenușă.
Dacă am admirat ceva în mod special la cultura japoneză, am admirat abilitatea japonezilor de a renaște din propria cenușă, iar și iar, la infinit – devenind mai puternici, mai talentați, mai echilibrați și mai centrați pe valorile lor umane.
Fiind permanent confruntați cu cea mai distrugătoare forță a lumii – Apa – japonezii au fost nevoiți să-și crească la maxim șansele de supraviețuire. Și au reușit. Puteți citi și voi în cartea ”Ikigai” despre miracolele din insulele japoneze.
Undeva, am simțit că și cultura noastră dacică are aceleași valori.
Cultura dacică nu a dispărut niciodată, a existat totdeauna în energia și subconștientul oamenilor născuți pe acest pământ.
Temele sale arhetipale au fost continuu alături de noi, într-o formă sau alta: legătura cu pământul, prin peșteri și oameni înțelepți, femei și bărbați acordați la spiritele Naturii; muzica și dansurile în grup, tip horă sau șir, lucrul comun tip clacă (cu spiritul întrajutorării și colaborării), dar mai ales menținerea cu încăpățânare a familiei ”tradiționale”, cu 2-3 sau mai multe generații strâns legate (în ciuda degenerărilor civilizației moderne, ce se străduie din răsputeri să zdrobească ideea de ”familie”).
Dacii și-au bazat întreaga cultură și supraviețuire pe aceste locuri pe două valori fundamentale: legătura cu Natura (Pământul) și legătura cu Divinul (cu Cerul).
Prin cele două legături și CONEXIUNEA continuă cu Universul / cu lumea, ei au supraviețuit și sunt astăzi alături de noi.
Mai puternici ca niciodată.
Și gata să susțină întreaga generație actuală către următoarea sa etapă evolutivă.
Iar a treia conexiune care i-ar fi făcut de neînvins, dar poate să ne ajute pe noi în evoluția noastră – este legătura dintre noi – matricea inter-umană.
Oamenii se conectează cel mai bine între ei DOAR în fața adversităților.
Spiritul de colaborare uman și într-ajutorarea aproapelui se eliberează automat din oameni în situații dificile.
Bolile ne fac mai puternici.
Catastrofele, inundațiile, războaiele și alte evenimente aparent tragice, ne fac mai puternici.
Când apar dificultățile, ne este teamă de fragilitatea noastră, dar descoperim ”anti-fragilitatea” – adică împuternicirea ce apare după depășirea dificultăților.
Tot aparent ”răul” acestei lumi este doar un uriaș teren de antrenament, pentru a descoperi reala putere din noi.
Când este prea mult ”bine” și lipsesc adversitățile, oamenii încep să competiționeze unii cu alții, pentru că ei au nevoie permanentă de provocări.
Fără provocări, fără auto-depășire continuă, omenirea STAGNEAZĂ!
De aceea este multă stagnare în civilizația modernă și în țările așa-zis dezvoltate – dar tot aici apar și ”catastrofe” uriașe, care mișcă și stârnesc forțele ne-exprimate.
Săptămâna care a trecut m-a învățat încă o dată SENSUL și ROSTUL adversităților: acela de a-mi antrena puterea interioară de rezistență și de a forța exprimarea și manifestarea puterii reale din interior.
Totuși mă bucur să intrăm într-o perioadă mai liniștită energetic și calendaristic, cu zile mai însorite și mai echilibrate; aveam nevoie să mă odihnesc și să mă bucur de frumusețea verii.
Vă invit pe toți să savurăm la maxim de energia fructelor de sezon, mai ales cea a cireșelor și căpșunilor.
Căutați cele mai coapte și mai dulci fructe pe care le puteți găsi prin piețe.
Evitați fructele stropite, sau spălați-le bine înainte de consum (cu apă cu lămâie, eventual).
Și nu uitați că fructele sunt drenoare limfatice și digestive importante.
Dacă veți consuma prea mult odată, sau dacă organismul vostru se află în acidoză, să nu vă mirați de eliminările produse: scaune moi, gaze, urinări frecvente, transpirații mai abundente sau chiar secreții nazale (tip ”răceli”).
Consumați fructele în prima parte a zilei – dimineața și prânz.
După ce ați mâncat mâncare (mai ales gătită), NU MAI CONSUMAȚI fructe (dacă nu doriți balonări, gaze și dureri intestinale ore bune în șir!).
Încercați zile întregi cu jumătate de zi, sau chiar o zi întreagă – doar cu fructe – și doar cu un fel de fructe – de exemplu doar cireșe, sau doar nectarine – sau doar caise – dacă aveți șansa să găsiți fructe bune (coapte, dulci, proaspete, bio).
Fiți blânzi și buni cu corpul vostru (nu încercați să aflați cât de fragilă vă este digestia, pentru că fructele de primăvară / vară – mai ales căpșunile, dar și cireșele, vă vor demonstra rapid această fragilitate!).
Bucurați-vă de aromele lunii iunie și de zilele lungi și însorite.
Plimbați-vă în aer liber și consumați fructe.
Corpul fizic va fi fericit.
O săptămână minunată să aveți cu toții.
Suntem minunați, puternic și ”anti-fragili”.
Suntem OAMENI,
Cu iubire,
Sorina