BABA 4 – MANIPULAREA

BABA 4 – MANIPULAREA

Bine v-am regăsit, Suflete frumoase!

În ultimele trei zile am explorat, înțeles și integrat 3 Umbre numite și Babe, care ne-au adus, nebănuit, daruri de lumină:

1) BABA NERECUNOȘTINȚEI

2) BABA NEPUTINȚEI NECREDINȚEI

3) BABA NEÎNCREDERII

Energia uimitoare revărsată după integrarea Babei neîncrederii, atunci când am văzut darul ei de ”poartă” către înțelepciunea interioară, a ocupat cea mai mare parte din ziua de ieri.

O zi cu multe revelații, cu multe activări și mai ales, cu armonizare interioară.

Pentru că încă integrez (adică stau și rumeg / diger) energia imensă descărcată ieri, nu voi comenta prea mult acum. Ci când va fi momentul potrivit.

Și voi trece la ceea ce avem de lucrat pentru astăzi.

Energia întregii săptămână care începe astăzi este una mai ”interesantă” (știți că folosesc acest cuvânt când simt că mesajul ce urmează să-l transmit nu este foarte încurajator). Va fi o săptămână de mare instabilitate energetică, în plan astral (sunt multe planete în semne de Apă și Foc, așadar, va exista o ”confruntare” a contrariilor, destul de evidentă). Cu alte cuvinte, vechea energie a dualității, a înfruntării, a luptei contrariilor se va exprima foarte vehement.

Lumina ce vine pe Pământ face mult mai vizibile toate Umbrele și toate conflictele, ce până mai ieri erau ținute ”la blat”, ascunse, dosite în cotloanele corpului, sufletului, minții sau ale casei.

Veți descoperi că toți oamenii își vor da drumul la vorbe, la gură și la limbă mult mai slobod și liber ca înainte, rănind, împroșcând și ”vărsând” emoții negative pe cei din jur.

Gândiți-vă că toate sunt doar VĂRSĂTURI VERBALE.

Feriți-vă din calea jetului de ”vărsătură”.

Așa cum vă aflați în apropierea cuiva care vomită și NU stați în fața lui, să vomite pe voi, ci vă așezați în spatele lui, îi țineți capul și-l ajutați să se ușureze, tot așa veți proceda cu vărsăturile verbale de care veți avea parte întreaga săptămână.

FIȚI PREZENȚI și DAȚI-VĂ la o parte din calea energiei negative.

Chiar fizic, faceți un pas lateral, de câte ori vă simțiți într-o situație conflictuală.

Pășiți dreapta / stânga și ieșiți din VĂRSĂTURA energetică a celui suferind de furie.

FURIA este o boală, este o suferință gravă. Și este instrumentul principal al BABEI MANIPIULĂRII (pentru că furia este zgomotoasă și atrage atenția! Nu poți neglija pe cineva furios. Dacă pe cineva care plânge îl poți trece cu vederea, pe cineva agresiv și amenințător trebuie să-l accepți și să faci ceva!).

Ca să puteți face față mai bine provocărilor zilei și ale săptămânii, începeți ziua de astăzi cu STABILIZAREA corpului fizic și emoțiilor:

1) Dimineață (dar și oricând reușiți să o faceți, desigur) scrieți lista cu cele 11 motive pentru care sunteți recunoscător

2) Citiți exercițiul trimis ieri pentru PORȚIA ZILNICĂ DE LUMINĂ (îl puteți citi de 1-2 ori pe zi – ÎN LOC de mic dejun sau cină – sau oricând doriți). Și hrăniți-vă cu energia înaltă a mesajului.

3) Faceți-vă rost de un carnețel minuscul și un pix, pe care să le purtați cu ușurință după voi și în care să vă notați ”statistica” rolurilor de VICTIMĂ, AGRESOR, SALVATOR de-a lungul zilei (sau puteți face acest exercițiu seara, când vă recapitulați întâmplările zilei). Cum vă este mai simplu și mai la îndemână

Și constatați prezența FURIEI în peisajul zilei. Notați cine sau ce a declanșat iritarea, nervozitatea, furia sau orice altă reacție intensă de revoltă.

4) Înainte de culcare, vă faceți exercițiul de respirație, timp de 5 minute (20 secunde ținerea respirației, 10 secunde respirat adânc PE NAS, cu gura închisă, iar 20 secunde ținerea respirației și 10 sec respirat pe nas….și tot așa).

Aceste exerciții, făcute constat și repetate ZI DUPĂ ZI vor stabiliza efectele JOCULUI AMZ IMPREUNĂ și vor menține o vibrație armonică interioară.

CONȘTIENTIZĂM ZILNIC CĂ NE JUCĂM.

Și învățăm să NU ne luăm foarte în serios.

Ci să păstrăm detașarea și SIMȚUL UMORULUI de care avem nevoie pentru a putea rămâne în JOC, dar în mod CONȘTIENT și în stare de PREZENȚĂ.

Baba zilei de astăzi este BABA MANIPULĂRII.

Este o BABĂ atât de lunecoasă, vicleană și subtilă, încât de multe ori uităm că există și ne comportăm exact așa cum ne comandă ea.

BABA MANIPULĂRII a fost inițial preluată de la părinții noștri, imediat după naștere. În primele zile și luni de viață, părinții au început să ne ”manipuleze” pentru că aveau anumite așteptări de la noi, iar noi am început să-i manipulăm pe ei, pentru a rezista la propriile lor manipulări și apoi, pentru că și noi aveam dorințe de la ei.

Și așa, ne-am exersat și antrenat MANIPULAREA dintre noi, încât a devenit normalul relațiilor interumane.

În prezent, relațiile dintre oameni sunt bazate pe AȘTEPTĂRI ȘI MANIPULARE.

Fără excepție.

Chiar și așa-zisa ”iubire” dintre părinți și copii, cuprinde doze imense de manipulare. Părinții ”sacrifică” părți din ei, pentru ”binele” copilului (deși NIMENI nu le-a cerut asta), dar apoi scot ochii copilului, când acesta nu le împlinește așteptările.

Mulți părinți se poartă cu copii ca și cu niște ”Investiții”. Speră ca ulterior în viață, investițiile respective să aducă profit. Și dacă nu se întâmplă acest lucru, apare atâta dezamăgire și suferință, încât pot declanșa moartea (am văzut părinți care au făcut infarct la auzul veștii divorțului copilului. ”Eșecul” copilului a fost considerat eșecul propriu și eșecul eforturilor vieții lor).
Iar copiii, la rândul lor, renunță la propriile vise și își neglijează darurile, pentru a sta alături de părinți neputincioși, bolnavi și prea imaturi pentru a-și asuma responsabilitatea propriei existențe.

În jurul nostru  și în viețile noastre, majoritatea dramelor sunt bazate pe Manipulare.

Iar Manipularea începe în relațiile cele mai intime.

Fiind negată, ascunsă sub ritualuri și nediscutată.

De aceea BABA MANIPULĂRII este atât de nevăzută, neacceptată, șireată și foarte greu de identificat.

Relația între bărbat și femeie este terenul cel mai fertil pentru lucrul BABEI MANIPULĂRII. Aici este o întreagă discuție, ce umple cabinetele psihiatrilor, psihologilor și consilierilor de cuplu. Dar și sălile tribunalelor sau birourilor mediatorilor.

Nu mai există relații COERENTE și ARMONIOASE, în care partenerii lucrează împreună și co-participă la JOC de pe poziții de egalitate.

Geometria umană prezentă este geometria tetraedrului, în care există unghiuri ascuțite.

În unghiuri putem fi ”încolțiți” – și făcuți prizonieri.

Este exact ce se întâmplă acum pe Pământ.

Oamenii sunt ținuți în stare de sclavie, este condiția umană normală.

Sclavia este interioară, din biochimia propriilor celule, pornește de la dependențele alimentare și se extinde spre sclavia emoțională, indusă de relații și sclavia energetică, bazată pe uitarea de Sine.

Nemaiștiind cine sunt, oamenii își acceptă fără comentarii condiția de sclavi.

Exact precum copii mici, care sunt niște ”sălbăticiuni” și spirite libere învață să se ”îmblânzească” și treptat să accepte condițiile de sclavie ale domesticirii.

Procesul creșterii copiilor umani este în prezent procesul DOMESTICIRII spiritului uman și înlănțuirii în prizonieratul social.

Suntem sclavi prizonieri, care creștem alți sclavi / prizonieri.

Baba MANIPULĂRII, prezentă continuu, are grijă ca fiecare dintre noi să rămână acolo unde se află și să nu iasă din închisoare.

Multe dintre tentativele de schimbare și de evadare eșuează, pentru că necunoașterea și lipsa de viziune sunt atât de mari, încât nu putem să observăm toate firele ce ne țin prizonieri. Când avem senzația că am dezlegat un fir, ne trezim că dedesubt sunt alte 3-4 fire care ne leagă.

BABA MANIPULĂRII folosește dinamica polarității (bine/rău, greșit/corect, recompensă/pedeapsă) și supraviețuiește datorită ei.

Și BABA MANIPULĂRII se bazează pe CONSIMȚĂMÂNTUL liber al participanților la joc.

Să-și poată face manipulările, are nevoie ca participanții SĂ FIE DE ACORD.

O manipulare se petrece DOAR dacă Jocul este acceptat de toți participanții.

Un copil care urlă și dă din picioare, în tentativa de a-și manipula părinții să-i împlinească o dorință, poate fi abordat în mai multe feluri. Cărțile de parenting scrise pe această temă umplu un raft din biblioteca mea.

Manipularea este necesară doar atunci când COMUNICAREA REALĂ este întreruptă.

Dacă putem să comunicăm AUTENTIC, nu neapărat în cuvinte, dar și energetic / emoțional, ce nevoi și ce intenții avem, dacă simțim că SUNTEM AUZIȚI și SUNTEM ASCULTAȚI, cu alte cuvinte, dacă simțim că EXISTĂM pentru ceilalți, atunci NU mai este nevoie să apelăm la BABA MANIPULĂRII.

Când manipulăm pe cineva, o facem întrucât avem senzația că NU putem comunica altfel cu persoana respectivă.

Și găsim această soluție ”la îndemână” și mult exersată.

Ce ne mai învață BABA COMUNICĂRII este cum să ne manipulăm pe noi înșine, cu ajutorul gândurilor:

– gândurile de frică ne induc reacții chimice în corp și produc ”atacuri de panică” și emoții greu de controlat

– gândurile de auto-critică produc scăderea încrederii în propriile puteri și comportamente de auto-sabotaj

– gândurile de judecată la adresa celorlalți ne aduc agresivitate și neacceptare socială, incidente și fel și fel de neplăceri relaționale.

GÂNDURILE noastre creează subtil REALITATEA pe care o experimentăm.

Gândurile noastre sunt incontrolabile, pentru cea mai mare parte dintre noi.

DIALOGUL INTERIOR este instrumentul suprem al SCLAVIEI UMANE.

Suntem prizonierii acestui DIALOG INTERIOR interminabil.

Și în cursul zilei de astăzi vă invit să constatați existența și puterea DIALOGULUI INTERIOR, precum și îndemânarea de admirat a BABEI MANIPULĂRII.

Observați-vă cu atenție interacțiunile cu cei din jur.

Și mereu puneți două întrebări:

CE VREA CELĂLALT DE LA MINE?

CE SUNT DISPUS EU SĂ OFER?

și desigur – CE VREAU EU DE LA CELĂLALT? CE ESTE DISPUS EL SĂ OFERE?

Și OBSERVAȚI, detașat și RESPIRÂND ADÂNC, dinamica acestei interacțiuni.

Și vedeți de fiecare dată când CONSIMȚIȚI să participați la joc, sau când REFUZAȚI să o faceți. CE SE ÎNTÂMPLĂ? (în interiorul vostru? în dinamica Jocului?)

RESPIRAȚIA CONTROLEAZĂ GÂNDURILE.

CÂND VĂ ȚINEȚI RESPIRAȚIA, SE OPRESC GÂNDURILE.

Ați observat deja acest lucru?

Dacă faceți exercițiul de respirația aproape zilnic, cu siguranță ați avut această experiență.

Dacă nu o mai aveți și încep gândurile în timp ce vă țineți respirația, măriți timpul de ”ținut” respirația la 30 de secunde. Veți descoperi ce gânduri mai pot rămâne în cap, atunci când simți că nu mai ai aer!!

Avem nevoie să oprim CASCADA Dialogului Interior, fie și pentru câteva secunde, să putem să ne auzim și pe noi înșine, din spatele ei.

Să nu subestimați puterea Dialogului interior. Este o cascada Niagara Imensă, care ține în viață Realitatea în care trăim.

Nici unul dintre noi, separat, nu vom reuși să ne împotrivim acestei forțe a Naturii.

Doar împreună, înțelegând cu ce ne confruntăm, vom reuși să găsim o soluție.

Baba Manipulării are un dar minunat pentru fiecare dintre noi.

Vă las pe fiecare să-l descoperiți, în timp ce vă examinați detașați interacțiunile zilei. Folosind cât mai mult COMPASIUNEA ca și  lanternă ce vă va lumina calea. Reamintiți-vă de Sămânța Compasiunii, pe care am plantat-o pe 4 ianuarie. Citiți, meditați și digerați / integrați.

Când veți aprinde lanterna COMPASIUNII veți vedea mult mai bine BABA MANIPULĂRII, mică, agilă, rapidă și reactivă, întocmai ca o nevăstuică. Strecurându-se întotdeauna în întuneric și așteptând momentul când ”stăpânul nu-i acasă”, pentru a da lovitura.

Acesta este simbolul zilei de astăzi: NEVĂSTUICA.

M-am gândit și la VULPE, desigur, și m-am gândit și la CAMELEON.

Oricare dintre ele mi s-au părut la fel de interesante.

Voi ce simbol identificați pentru MANIPULARE?

 

Vă doresc tuturor o zi interesantă și plină de revelații.

Din Mlaștina Emoțiilor, explorând încă mâlul de pe fund, dar cu lumina aprinsă,

Zyanna Orinda