Ziua 3 – 12 iunie
MIROSUL
Mirosul este primul simț pe care îl folosim intensiv, fiecare dintre, imediat după naștere.
Mirosul mamei, mirosul laptelui, mirosurile primelor locuri în care ne aflăm.
Un simț ”animalic” dar foarte profund.
Datorită ”mirosului” putem să adulmecăm, de la distanță, atât sursele de hrană, cât și partenerii cu care ne întâlnim.
PARFUMURILE reprezintă rezultatele concrete ale răsfățului simțului mirosului.
Precum sunt CULORILE pentru vedere și MUZICA pentru auz – la fel și PARFUMURILE reprezintă o altă modalitate de folosire a energiei pentru a avea experiențe corporale.
Uleiurile esențiale reprezintă ”ultima modă” în materie de ”parfumuri” și folosirea simțului mirosului, atât în terapie, cât și în echilibrare și prevenție.
Fiecare om are arome preferate, fiecare persoană are parfumuri sau uleiuri cu care se simte mai bine.
Florile sunt campioanele Naturii în materie de parfumuri. Dar și multe plante ierboase sau arbori (precum Pinul sau Lămâiul). Dar și regnul mineral sau regnul animal conțin parfumuri.
Astăzi este o zi de explorare și descoperire.
Ce mirosuri mă atrag, acum?
Ce este diferit față de mirosurile pe care le găseam atrăgătoare, în urmă cu câțiva ani?
Unde în Natură recunosc mirosurile preferate?
Unde nu îmi place să mă regăsesc?
Mirosurile au o funcție emoțională importantă.
De exemplu, știm că mirosul de pâine coaptă sau de patiserie evocă siguranța și confortul casei.
De aceea au atât de mult succes toate magazinele de patiserie de la colțurile străzilor, în care este suficient să încălzești la microunde câteva produse pre-congelate și să miroasă atât de intens încât toți să creadă hipnotizați că aici este un cuptor de patiserie.
Multe dintre dificultățile dietei de detoxifiere apar datorită simțului mirosului.
Dacă ne oprim din consumul lactatelor și făinii de grâu, ce ne blochează mucoasa respiratorie cu mucus, iar nasul se mai curăță și mirosul își recapătă acuratețea, vom simți mai intens toate aromele din restaurante, din bucătării, de pe scările blocurilor sau de la grătarele vecinilor.
Iar mirosurile declanșează amintiri, care la rândul lor produc reacții biochimice.
Celebra reacția a ”câinelui lui Pavlov” din experimentul savantului rus.
Câinele era dresat să aibă reflexe condiționate.
Când i se aducea farfuria cu mâncare, se aprindea un bec.
După ce s-a repetat de câteva ori gestul, și s-a măsurat cantitatea de salivă produsă de câine, la vederea hranei, Pavlov a venit cu ideea doar a aprinderii becului – fără servirea mâncării. Desigur că acel animal, obișnuit cu asocierea dintre lumină și hrană, a început să producă spontan salivă, doar la vederea becului, deși farfuria de hrană nu mai era prezentă.
Cei mai mulți dintre noi funcționăm pe același principiu: dresajul din copilărie.
Asociem mirosuri, ore, locuri și oameni cu anumite comportamente.
Pentru că noi am tot examinat și explorat în cadrul Jocului AMZ Impreuna aceste asocieri – încercând o aducere a lor la nivelul conștienței – fiecare își cunoaște slăbiciunile.
Vă invit astăzi să vedeți:
Ce miroase bine?
Ce miroase rău?
Am nasul înfundat, am secreții și mucus – sau respir liber și cu nesaț?
Când vă gândiți la locuri / experiențe, vă amintiți mirosurile lor?
Ce s-a schimbat în voi, în materie de ”miros”?
Ce este DIFERIT?
Bucurați-vă la maxim de o altă zi minunată de iunie, însorită și luminoasă.
Și să ne revedem sănătoși mâine, la ziua a 4-a a Ritualului Metamorfozei.
Cu voioșie, tuturor,
Zyanna Orinda