Vă propun o salată gustoasă și sățioasă, pentru serile de toamnă-iarnă – în care vom îmbina gusturi diferite (dulce, sărat, acru și picant) și vom obține un preparat cu savoarea amestecurilor asiatice (dar în varianta ”sănătoasă”).
Am observat că majoritatea Cruciferelor (varza, conopida, brocolii, ridichiile) și a rădăcinoaselor din salate – au nevoie să fie lăsate ”la înmuiat” în sosul amestecului câteva ore, sau mai bine 24 de ore – pentru ca fibrele să se înmoaie și să devină mult mai digerabile și mai gustoase.
Și salata de ridiche neagră a fost mult mai gustoasă și digerabilă a doua zi – decât în ziua preparării. Iuțeala din ridichea neagră a fost ”trasă” și neutralizată de dulceața fructelor folosite în sos.
Ingrediente necesare:
- 2-3 ridichi negre
- 2 mere verzi
- 3 fructe kaki
- un mango (opțional)
- zeama de la 1-2 lămâi
- ceapă verde sau chives
- o legătură de spanac, măcriș sau alte frunze verzi
- plante aromatice – mărar, rozmarin, oregano sau măghiran
- o linguriță praf turmeric
Mod de preparare:
Se rad ridichile pe răzătoarea mică și apoi se rad merele – apoi se amestecă cele două componente și se adaugă câteva fire de ceapă verde (sau chives) tăiate mărunt – amestecându-se cu restul salatei. La o altă variantă de salată – am tăiat și un pic de mărar și am amestecat direct în salată.
Sosul se prepară la blender. Aici se vor pune fructele de kaki (foarte coapte, deci foarte moi, decojite), mango, zeama de lămâie (la care am adăugat uneori apă, alteori zeamă de portocală – de la o portocală), câteva fire de ceapă verde sau chives, legătura de frunze verzi, plantele aromatice (se preferă cele cu gust sărat – tip mărar, rozmarin, oregană sau măghiran, de preferat frunze proaspete – se găsesc în toate super-market-urile) și lingurița de praf de turmeric.
În 30-40 de secunde se obține sosul la blender – și se toarnă peste salată, omogenizând treptat cu o lingură de lemn. Apoi se lasă la pătruns, fie în cămară (dacă se dorește servire în aceeași zi, câteva ore mai târziu), fie la frigider (dacă se dorește servire a doua zi).
Atenție la mirosul de ridiche neagră (mirosul sulfuros al Cruciferelor – îl au și varza, conopida și alte ridichi) – care se intensifică datorită citricelor din sos!
Folosiți un capac pentru bolul cu salată, dacă nu doriți ca întreaga încăpere (sau casă) să miroasă de parcă ați fi desfăcut butoiul de varză murată!
Dincolo de mirosul sulfuros extrem de intens – gustul acestei salate este savuros – o combinație de picant, cu dulce, cu sărat și acru – întocmai precum preparatele din bucătăria asiatică (mi-am amintit de tăieței tailandezi sau de salată vietnameză – în care se combină toate cele patru gusturi – pentru echilibru).
Combinația de legume cu fructe este potrivită pentru salate servite iarna – și asigură nevoia de ”gătit” pentru cei care consumă hrană nepreparată termic.
Și ca să mă simt ”ca în Asia” în timp ce consumam salata – am folosit bețișoarele chinezești în loc de furculiță!
Mi-a plăcut foarte mult combinația de gusturi, am fost foarte fericită să găsesc o rețetă cu ridichea neagră (care are acțiune de drenaj biliar și tip expectorantă, pe mucoasa bronșică – fiind folosită mai mult ca medicament, decât ca și aliment) – și am terminat tot castronul de salată de una singură – la două mese!
Poftă bună tuturor!