Unul dintre felurile preferate de mâncare din vechea mea alimentația a fost salata-boeuf (în varianta ”a la russe” de când am devenit vegetariană).
Acest fel de mâncare îmi amintește de perioada Sărbătorilor și a ”răsfățului” culinar cu care m-am obișnuit în aceste perioade.
Craciunul era una dintre Sărbătorile speciale în familia de unde provin, pentru că semnifica reunirea familiei (ce se întâmpla doar la ocazii speciale).
Iar vechea energie îmi reamintește că ”reunirea familiei” = ”mâncare abundentă”.
Anul 2014 a fost pentru mine unul de ”mari răscoliri”, aminiri și retrăiri ale copilăriei – cu eliberarea unor bucăți importante de durere și suferință – asociată procesului de creștere.
De aceea, alimentele și poftele alimentare au jucat un rol important – ca și ”obiceiuri de confort” în perioadele de durere și suferință.
Am văzut diferite rețete raw-vegan de salată ”raweouf” (”boeuf” varianta raw) pe Internet, dar multe dintre ele presupuneau folosirea murăturilor (sărate) și a sării.
Nu-mi place faptul că cei care utilizează dieta raw (hrana fără foc) – fac uz (și abuz) de sare și folosesc exagerat de multe nuci și uleiuri (avocado, cocos, ulei măsline presat la rece sau măsline etc etc).
Mâncarea raw-vegan cumpărată din diferite locuri îmi cade greu, îmi produce dureri de fiere, erupții pe piele, stare proastă în tot corpul – 2-3 zile la rând.
De aceea, am căutat o variantă mai ”dietetică” a rețetei mele preferate, încercând să înlocuiesc cât mai mult ”rădăcinoasele” și leguminoasele congelate (mazărea) cu ”fructe ale legumelor”.
Așadar – am reușit să găsesc o variantă de ”salată de iarnă” care mi-a plăcut.
Ingrediente pentru salată:
- un dovlecel curățat de coajă
- un castravete Fabio, curățat de coajă
- un ardei gras portocaliu (în loc de morcov)
- un ardei gras verde închis (în loc de mazăre)
- 3 fructe carambola mai coapte (fructul stea)
Toate ingredientele de mai sus se curăță de coajă sau se spală foarte bine și se taie cubulețe mici.
Pentru maioneză: un avocado moale și copt, 1-2 portocale, o lămâie, o linguriță de turmeric, o jumătate de linguriță de praf ghimbir, un vârf de linguriță de făină de muștar râșnită (toate componentele se amestecă într-un blender – am amestecat inclusiv lămâia curățată de coajă și cu sâmburii scoși – NU doar zeama de lămâie).
Peste salata făcută din cubulețe am turnat maioneza și am omogenizat-o – apoi am pus salata la rece circa 24 de ore pentru omogenizarea componentelor.
Fructul stea – sau carambola – este un fruct de culoare galben-verzui (când nu este foarte copt) sau galben (copt) și cu un gust acrișor răcoros, exact precum castraveții murați – înlocuindu-i cu succes în salată și conferindu-i acesteia exact textura pe care o căutam.
Am mâncat un castron de salată de iarnă de una singură (cu foarte puțin ajutor!)
Gustată imediat după ce a fost preparată, salata nu este prea apetisantă – dar după 24 de ore este deosebit de savuroasă.
Mai ales când este asociată cu puțină sfeclă cu hrean (crude, amestecate și lăsate la macerat în puțină zeamă de lămâie, peste 24 de ore).
Cine a spus că nu ne putem răsfăța cu ”bunătăți” și pe dieta raw? (continuând detoxifierea, la un ritm mai lent, și fiind alături de cei dragi – care aleg încă să guste din alimentele pline de uleiuri, sare și proteine animale).
Sărbători luminoase tuturor!