Sa ne iubim asa cum suntem

Nemulțumire.

Insatisfacție.

Auto-blamare.

Vinovăție.

Rușine.

Sunt multe trăiri pe care le învățăm în copilăria mică, urmărindu-i pe adulții care ne cresc și ne educă.

Atunci când am venit pe lume, eram fericiți, luminoși și interesați de fiecare experiență, ca de o uriașă aventură.

Dacă urmăriți un copil de până la 2-3 ani – veți vedea cum acceptă tot și primește tot ce i se întâmplă cu o curiozitate imensă și un spirit de aventură nelimitat. Orice dulap nou sau orice încăpere nouă – reprezintă tot atâtea zone infinite de explorare și descoperire.

Doar contactul repetitiv, zi de zi, cu adulții ”constipați” din jurul nostru și cu ”Nu”-urile lor constant (”Nu este voie”!) modifică încetul cu încetul lumina care suntem ca și copiii – acoperind-o cu un strat de mlaștină și mocirlă.

Un strat format din emoții neplăcute, un strat format din amintiri dureroase și reziduuri toxice.

Acoperim lumina care suntem cu ”murdăria” acumulată din lumea pe care am venit să o explorăm.

Când începem procesul de vindecare, de ”detoxifiere”, de curățenie generală – se produc multe eliminări atât la nivel fizic, cât și la nivel emoțional și mental.

În cadrul acestor ”eliminări” – trăim iar și iar – multe dintre emoțiile încercate în copilăria mică – pe care atunci nu le-am definit, dar pe care le-am ”stocat” inconștient în celulele corpului nostru.

Amintirile multor stări emoționale și a multor experiențe trecute reapar obsesiv în realitatea celor implicați în detoxifiere.

Care nu înțeleg de ce ajung să treacă prin diferite emoții – mai ales negative – legate de realitatea prezentă: nu înțeleg de ce se simt agitați, neliniștiți, nemulțumiți, triști, melancolici sau chiar iritabili și furioși.

De unde vin toate aceste stări?

De cele mai multe ori – ele sunt ELIMINĂRI emoționale ale reziduurilor energetice care stăteau depozitate în celulele și țesuturile corpurilor noastre.

Împrejurările dv prezente le pot favoriza – dar nu ele sunt cele ce le cauzează.

Cu alte cuvinte – nu sunteți furios / furioasă pe parteneră / partener – pentru că v-a spus ceva sau a făcut ceva ce v-a deranjat.

Ci vă manifestați o furie profundă, care vine din adâncimea unor răni ale copilăriei – expuse mai bine de detoxifiere și răscolite de un gest, sau o replica a partenerului.

Când trăim o emoție intensă (negativă, dar și pozitivă) – de fapt, O ELIMINĂM.

Dacă o lăsăm să ”plece”, fără să ne agățăm de ea (adică doar o trăim, și gata – fără să o mai analizăm / judecăm / interpretăm), atunci emoția ne va părăsi rapid și se va face multă liniște și curățenie în mintea / sufletul nostru.

Dacă, în schimb, începem să ne judecăm / analizăm și explicăm ceea ce ni se întâmplă și mai ales dacă încercăm să controlăm realitatea (propriul comportament sau cel al partenerilor / oamenilor din jurul nostru), atunci avem mare șansă să ne blocăm în trăirea emoțiilor respective.

Și stările de nemulțumire, insatisfacție, vinovăție, rușine, iritabilitate sau furie se vor agăța de energia noastră – și vor atrage în realitatea noastră circumstanțe care să le valideze.

Cu alte cuvinte, Universul ne spune:

Îți place să fii furios? (că altfel nu văd de ce te-ai tot ”agăța” de trăirea respectivă?). Atunci, hai să-ți furnizez motive să experimentezi această stare!” Și în viața noastră încep să tot apară motiv după motiv, care să ne provoace furie.

Nu ne plac stările emoționale considerate ”negative”.

Nu ne place să repetăm, ca într-un film de cinema, aceleași comportamente iar și iar, de parcă ne-am da în aceeași călușei de circ, până amețim.

Și cu toate acestea – o facem IAR și IAR și IAR.

Întreaga experiență umană se face pe principiul ”încercări – eșecuri – reușite”.

Repetăm o experiență de câte ori avem nevoie, până ne învățăm lecția și trecem natural mai departe.

Dar este absolut în regulă să fie așa.

Este NORMAL și NATURAL să fim prostănaci, naivi și mai ales, neștiutori.

Este NORMAL să trăim toate emoțiile omenești. Și cele care ne plac, și cele care nu ne plac.

Nu trebuie să ne placă tot ce simțim. Important este să ne iubim AȘA CUM SUNTEM. Să ne acceptăm cu tot ceea ce experimentăm – cu toate aventurile prin care suntem nevoiți să trecem (sau prin care alegem să trecem).

În procesul de detoxifiere – unul dintre locurile cele mai vulnerabile în care se produc eliminări și ”curățări” este subconștientul.

Majoritatea celor care își schimbă alimentația – se confruntă cu diferite stări emoționale, pe care le înțeleg sau controlează mai mult sau mai puțin.

Așa cum vă mai spuneam – și tot simt nevoia să o repet! – când trăim o emoție intensă, de fapt, ELIMINĂM senzația respectivă din corp.

Când trăim furia, eliminăm vibrația furiei.

Când trăim neliniștea, eliminăm vibrația neliniștii.

Spre deosebire de sentimente, care sunt profunde și de durată, emoțiile sunt trăiri intense, de scurtă durată, care apar și dispar. Dacă nu reacționați în nici un fel și mai ales, dacă NU LE INTERPRETAȚI sau JUDECAȚI – emoțiile apar, se eliberează și dispar.

Uitați-vă la copiii mici.

Când ceva nu le este pe plac – plâng imediat, intensiv, cu atâta forță, de ai senzația că problema respectivă este vitală pentru ei. ȘI CHIAR ESTE. Ei percep fiecare ”fleac” ca fiind ”vital”.

Un alt copil mi-a luat mașinuța. Plâng din răsputeri – pentru că mă simt frustrat – și am nevoie să elimin această energie a frustrării – care altfel mi-ar bloca sistemul.

Iar peste 30 de minute, mă împrietenesc la cataramă cu cel care mi-a luat mașinuța, și ne jucăm precum cei mai buni prieteni.

Un copil nu-și lasă emoțiile să-i strice viața sau relațiile. Le eliberează, se descotorosește de ele și apoi UITĂ. Pentru că are atâtea alte experiențe de trăit și alte aventuri de explorat.

Un adult învață să ”se agațe” cu mintea de emoțiile sale și SĂ LE JUDECE, să le evalueze, să le intepreteze, să le caute ”semnificații”.

O EMOȚIE ESTE O EMOȚIIE.

Nici măcar nu trebuie să vă placă emoția pe care o trăiți.

Multe dintre emoții nu sunt placute. Nu este plăcut să te simți înfricoșat, nesigur, șovăitor, indecis, temător sau inhibat. Nu este plăcut să te simți iritat, nemulțumit, furios sau frustrat.

O EMOȚIE ESTE O EMOȚIE.

Este o trăire profundă, pe care o resimțim la diferiți stimuli, ce ne amintesc de diferite alte reacții din viață.

Important este să mă iubesc atât de mult încât să-mi permit să fiu furios – și SĂ MĂ IUBESC pentru că sunt furios.

Emoțiile care apar îmi arată că am nevoie SĂ MĂ IUBESC MAI MULT, nu mai puțin. Că am nevoie să mă accept AȘA CUM SUNT, cu tot ce sunt și TOT CE SIMT.

Avem nevoie să depășim ”setările” din copilărie și din școală. Am fost ”dresați” să reacționăm DOAR în anumite feluri – considerate ”dezirabile” (pentru care am fost mereu recompensați, lăudați) și să NU reacționăm în alte feluri – considerate ”indezirabile” (pentru care am fost mereu criticați sau pedepsiți).

Iar mesajul nostru interior a fost mereu ACELAȘI.

”Nu meriți să fii iubit când faci / ești așa”.

IUBIREA CONDIȚIONATĂ este regula creșterii noastre.

Iar ”provocarea” detoxifierii este înlocuirea acestei iubiri condiționate – cu IUBIREA DE SINE NECONDIȚIONATĂ.

EU MERIT SĂ FIU IUBIT ORICÂND, ORICUM, indiferent de ce fac și ce simt.

și mai ales

EU MERIT SĂ MĂ IUBESC ȘI SĂ MĂ PREȚUIESC – MERIT SĂ MĂ ADMIR pentru perseverență și rezistență – și MERIT SĂ-MI ACORD INFINIT DE MULTE ȘANSE, CÂT TIMP SUNT ÎN VIAȚĂ.

Mulți oameni au senzația că dacă au făcut o greșeală sau mai multe greșeli, viața lor este ”stricată” iremediabil.

EROARE URIAȘĂ.

Vestea cea bună este că putem face ORICÂTE GREȘELI DORIM – cât timp suntem în viață.

În procesul de învățare – greșelile sunt INERENTE și necesare, pentru a învăța îndeletniciri și atitudini corecte.

Cât timp suntem în viață, pe Pământ și cât timp respirăm – avem posibilitatea să corectăm și să ”îndreptăm” orice.

De fapt, cât timp trăim – avem posibilitatea SĂ EXPERIMENTĂM VIAȚA.

Nu este nevoie să vă placă ceea ce trăiți și experimentați.

Nu este nici nevoie să NU vă placă.

Pur și simplu – ÎNCERCAȚI.

TRĂIȚI.

Și mai ales – continuați SĂ RESPIRAȚI și SĂ VĂ JUCAȚI FRUMOS – jocul de-a descoperirea interioară.

Aflați despre MINUNEA ȘI LUMINA care sunteți – chiar și dacă experimentați mult timp mocirla, mizeria și întunericul.

Continuați JOCUL cât timp sunteți în viață.

Nu vă opriți din explorare.

Și mai ales IUBIȚI-VĂ pe voi înșivă, suficient de mult – cât să vă permiteți să fiți în orice mod alegeți să fiți.

IUBIȚI-VĂ MAI MULT – NU MAI PUȚIN.

IUBIȚI-VĂ MAI MULT!

Să aveți un week-end linișit, relaxat și plin de regenerare!